Almere wil dat er bijna 1.600 woningen bij worden gebouwd in het centrum van Almere Buiten. Met minder winkels, meer woningen en meer ruimte voor ontspanning moet Almere Buiten volgens de gemeente een ‘pleisterplaats’ worden, een plek waar Buitenaren graag komen.
Er wordt al jaren gesproken over het opfrissen van het centrumgebied. Alle ideeën zijn nu omgezet naar meer concrete plannen in het ‘Ontwikkelkader Almere Buiten Centrum 2030’. De gemeenteraad spreekt er binnenkort over. Daarna kunnen projectontwikkelaars aan de slag met het maken van bouw- en ombouwplannen.
‘Al genoeg sociale huurwoningen’
De gemeente vindt dat er al genoeg sociale huurwoningen zijn in het centrum van Buiten en wil een goede mix. Daarom wordt er vooral gefocust op nieuwbouw van woningen in de iets duurdere klasse. Er moeten huizen komen voor starters, voor kleine gezinnen maar ook vooral voor ouderen die weg willen uit een eengezinswoning.
Een opvallende plek waar gebouwd kan worden, is de rand van Doemere. Een deel van deze woonboulevard maakt plaats voor appartementen. Die zijn bedacht op de parkeerterreinen tegenover de WoonDôme. De voormalige woonwinkel wordt gesloopt en er komen ongeveer 220 starters- en woonstudio’s voor terug.
Nieuwbouw bij Doemere
“Wij zijn enthousiast over de ideeën van de gemeente en zien dat er nu echt wat gaat gebeuren”, vertelt Maarten Vroom van de winkeliersvereniging BuitenMere. “Doordat er meer woningen komen, zal de levendigheid in het centrum toenemen. Ook in de avond. Als de winkels gesloten zijn, lopen er dan toch mensen over straat. En dat is fijn, want dan gaat het gevoel van veiligheid omhoog.”
Dat winkels plaats gaan maken voor cultuur en woningbouw vindt Vroom niet raar. “De tijden veranderen. Mensen kopen meer online. We moeten kijken naar wat past in ons centrum. En dat gaat niet per se om meer winkels.”
Woontoren bij treinstation en appartementen in Haventje
Een andere plek waar gebouwd moet gaan worden, is het busplein bij het station. Daar komt een voor Almeerse begrippen hoge woontoren van achttien verdiepingen.
Bij het busplein komt een woontoren van achttien etages
Van de vierkante haven aan de rand van het centrum wil de gemeente een plek maken waar mensen uit het stadsdeel samenkomen. Maar ook daar komt een appartementencomplex.
“Nu is het een kwestie van doorpakken voor de gemeente. Er zijn al eerder grote plannen geweest met het centrum, maar daar werd uiteindelijk weinig mee gedaan. Ik vertrouw erop dat de gemeente nu heeft ontdekt dat alleen plannen maken geen zin heeft, maar dat je ze ook binnen een paar jaar moet uitvoeren”, vertelt Vroom.
Het haventje moet ‘gezellig’ worden.
Prijskaartje
Andere plekken waar gebouwd mag worden, zijn het MBO-college, de uiteindes van het Noord- en Zuideinde en bij het Rio de Janeiroplein. Hoewel de woningen door ontwikkelaars gebouwd zullen worden, gaan de plannen voor Buiten ook de gemeente geld kosten. Zo moeten er leidingen gelegd worden en komen er ook prullenbakken, bankjes en plantenbakken bij. De gemeente denkt dat daar in ieder geval vier miljoen euro voor nodig is, maar dat kan oplopen tot twaalf miljoen euro. Er wordt geprobeerd dat geld deels bij projectontwikkelaars op te halen.
De zeven plaatsen waar woningen komen
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.