De explosies in de John Raedeckerstraat begin dit jaar laten nog steeds hun sporen na in de buurt. Een bewoner omschrijft de explosies als een ‘oorlog in de straat’. Hoe gaat het nu met de buurtbewoners? Veel omwonenden wilden geen commentaar geven, maar enkele buurtbewoners waren bereid hun ervaringen te delen. 1Almere sprak met hen.
In een periode van slechts twee dagen werd de straat drie keer getroffen door explosieven. Van de eerste explosie denken buurtbewoners dat het om een vergissing ging. Daarbij raakte een bewoner gewond. Een dag later was het raak bij de buren, daar waren twee explosies. Dat huis is vervolgens op last van de burgemeester gesloten.
Kenneth woont zes huizen verwijderd van het huis waar de twee explosies plaats vonden en hoorde de knallen. Hij wist direct dat er iets mis was. “Het was geen gewone knal. De hele ruit lag eruit. Maar bij de eerste explosie werd een verkeerd huis getroffen, een vergissing, denk ik.” De impact van de explosies was volgens hem groot. “Mijn ramen trilden, mijn vrouw was helemaal overstuur. Zelf ben ik veel gewend, maar dit had wel impact.”
Ruim een maand na de aanslag is het huis nog niet bewoond. In de voortuin staan vernielde tuinmeubels. Voor de voorgevel is een houten plaat geplaatst met daarop een lint. Ook zijn er meerdere affiches opgehangen waarop duidelijk wordt dat het verboden is om de woning momenteel te betreden.
‘Ze weten niet wat ze doen’
In januari werden drie minderjarige verdachten aangehouden. De politie heeft op dinsdag 11 februari opnieuw iemand aangehouden voor betrokkenheid in de zaak. Het gaat om een minderjarige jongen uit Almere.
“Ze weten niet eens wat ze in hun handen hebben. Ze kunnen het beter man tegen man uitzoeken”, zegt Kenneth. Ondanks de angst in de buurt voelt hij zichzelf niet direct bedreigd. “Wij hebben geen connecties met de onderwereld, dus ik maak me geen zorgen. Toch blijft het spannend, want je weet niet of er nog iets gaat gebeuren.”
Buurtbewoners verdeeld
Niet alle buurtbewoners ervaren de situatie hetzelfde. Een 85-jarige bewoonster noemt het “geheimzinnig”, maar zegt zich er niet actief mee bezig te houden. “Ik ga niet op onderzoek uit. Ik begrijp het ook niet. Ik ben alleen en ik blijf hierdoor liever binnen.”
Een vrouw die recht tegenover de explosie woont, maakt zich meer zorgen. “Ik heb er last van gehad en ik ben echt bang dat het nog een keer gebeurt. Hoewel ik alle veiligheidsmaatregelen heb genomen, slaap ik onrustig. Gelukkig heb ik een sterke man bij me. Maar je moet door.”
Daartegenover staan bewoners die weinig tot niets van de gebeurtenissen hebben gemerkt. Een oudere man aan de andere kant van de straat reageert verbaasd: “Oh, is dat zo? Daar heb ik niks van gemerkt. Misschien was ik niet thuis?”
Politie en gemeente nemen maatregelen
Om de veiligheid in de wijk te vergroten, hebben de gemeente en politie extra maatregelen getroffen. Er zijn camera’s geplaatst en er wordt regelmatig gesurveilleerd. “Daar ben ik blij mee”, zegt Kenneth. “Sommige mensen klagen over privacy, maar ik voel me er juist veiliger door. Als iemand in mijn auto inbreekt, staat hij op beeld,” voegt hij lachend toe.

Daarnaast wordt er maandagavond een bijeenkomst georganiseerd met de gemeente en de politie, waar bewoners hun zorgen kunnen bespreken. “Ik ga maandagavond zeker naar de bijeenkomst”, zegt een bezorgde bewoonster.
Onzekerheid blijft
Desondanks blijft de onzekerheid bestaan. Kenneth vraagt zich af of de daders zijn gepakt en of de situatie nu echt onder controle is. “De politie zegt niks. Dat geeft juist onzekerheid. Als ze gepakt zijn, weet je dat ze niet terugkomen.”
De getroffen woning is tijdelijk gesloten, maar de bewoners mogen binnenkort terugkeren. “Dan wordt het weer spannend”, aldus Kenneth. “Het gaat om de zoon, niet om de vader. Wat heeft hij precies gedaan? Was het echt zo erg dat er een bom gegooid moest worden? Maar ja, ik zie het wel. Als je het mij vraagt, zou het beste zijn dat die mensen verhuizen, maar dat gaat helaas niet zo makkelijk.”