Bewoners van Muziekwijk-Noord keken begin september verbaasd toe toen de speeltoestellen in het speeltuintje aan het Slagwerkpad werden weggehaald. De buurt had geen idee dat de speeltuin verwijderd zou worden, vooral omdat in de plannen van de gemeente stond dat de toestellen behouden zouden blijven.
Er zijn twee schommels en een klimobject verwijderd uit de speeltuin. De bewoners betreuren het verlies van de speeltuin, die voor kinderen, ouders en verzorgers een geliefde en veilige plek was. Nu de speeltoestellen verdwenen zijn, moeten kinderen een busbaan of een brug oversteken om een andere speeltuin te bereiken, wat zonder begeleiding niet kan. Bovendien was de speeltuin een belangrijke ontmoetingsplek voor de buurt, waar bewoners zelf picknicktafels hadden geplaatst om samen te komen. De speeltuin is nu veranderd in een betonnen plein.
Einde levensduur
Volgens wethouder Jesse Luijendijk is de verwijdering van de toestellen onderdeel van het nieuwe speelbeleid, dat in 2019 werd vastgesteld. Dit beleid richt zich op het bundelen van speelplekken en een vermindering van het aantal speeltuinen. Alle speeltuinen in Muziekwijk-Noord worden dit jaar vernieuwd of verwijderd, en speeltoestellen die aan het einde van hun levensduur zijn, zoals die op het Slagwerkpad, worden niet vervangen. Luijendijk begrijpt dat dit besluit voor de buurt een grote impact heeft: “Het is lastig, want je raakt hiermee mensen die de speeltuin missen. Maar dit is het beleid dat al geruime tijd geleden is vastgesteld.”
Lees ook: Speeltuinen Muziekwijk gaan op de schop om kinderen meer uit te dagen
Gebrekkige communicatie
De gemeente heeft twee participatieavonden georganiseerd waarin ze de plannen voor de speeltuinen in Muziekwijk hebben gepresenteerd. De buurtbewoners voelden geen aanleiding om naar de participatieavonden te gaan, omdat zij ervan uitgingen dat het speeltuintje zou blijven bestaan. De communicatie vanuit de gemeente vinden ze gebrekkig. “Anders hadden we bezwaar kunnen maken”, zegt buurtbewoner Marjolein Greve.
Wethouder Luijendijk snapt dat er verwarring is ontstaan over de plannen: “Er was een speelkaart waarop deze plek als behouden was aangeduid, maar dat komt omdat het voetbalveld op dezelfde locatie wél behouden en opgeknapt is. Dus niet de hele speelplek is verdwenen. Ik kan me voorstellen dat dit tot verwarring heeft geleid.” Luijendijk erkent dat de communicatie beter had gekund en de gemeente zal daar in de toekomst beter op letten.
Vruchten afgeworpen
De bewoners hebben een petitie opgezet en daarmee 74 handtekeningen verzameld. In eerste instantie zag de wethouder geen mogelijkheid om de situatie terug te draaien: “De financiële situatie laat het niet toe, en als we hier een uitzondering maken, leidt dat tot ongelijkheid in andere vergelijkbare situaties.”
Toch heeft het protest van de bewoners effect gehad. De gemeente heeft laten weten dat er in overleg met de buurt is afgesproken dat er een nieuw speeltoestel wordt geplaatst. Dit toestel zal door de buurtbewoners zelf worden beheerd, wat betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en eventuele reparaties.
Heel slecht van de gemeente .kinderen spelen er heel vaak.ik ben een opa en zie steeds meer verdwijnen..zo gaat de verloedering nog meer achteruit.warneer houd het op
Zojuist het “verbeterde” voetbalveldje bekeken, ik vermoed dat de wethouder is voorgelogen.
Wat een droefenis.
Graag lees ik even wie in the lead is bij het particuliere initiatief, wil daar graag in bijdragen.