Die nieuwe broek wil je graag hebben, maar de rekening kun je nu echt even niet gebruiken. Achteraf betalen is de afgelopen jaren steeds toegankelijker geworden bij veel online webwinkels. Grote online betaaldiensten willen nu ook bij fysieke winkels een achterafbetaalsysteem toepassen. De Tweede Kamer en toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) maken zich zorgen. Almeerders op straat staan niet te springen om hun rekeningen even vooruit te schuiven.
Achteraf betalen werkt als volgt: je koopt een product en hebt 30 dagen de tijd om het bedrag over te maken. Ook zijn er diensten waarmee je in drie delen kunt betalen. In Almere Centrum is de H&M de enige fysieke kledingwinkel waar je al achteraf kunt betalen. Daar moet de klant wel eerst online inloggen. De optie voor achteraf betalen via de pinautomaat is nieuw. Winkels kunnen straks zelf beslissen of ze daaraan meedoen.
Wethouder Micha Mos (armoede en schulden): “Ik ben blij met het plan van de Tweede Kamer om betalen op afbetaling minder toegankelijk te maken. Wat we in de praktijk zien, is dat mensen, en vooral jongeren, hierdoor sneller in de schulden komen. Dat wil je voor niemand. En alhoewel ik altijd een voorstander ben van mensen de vrije keuze geven, denk ik hierbij dat niemand echt wint van pinnen op afbetaling in een winkel. Je neemt de drempels om je in de schulden te steken zo alleen maar weg, in plaats van dat je mensen helpt om dat te voorkomen.”
Almeerders geen fan
Bij vragen aan het winkelend publiek in Almere Centrum bleek dat zij geen groot fan zijn van het achterafbetaalsysteem. Veel mensen gaven aan liever meteen te betalen dan achteraf. “Ik gebruik het niet meer,” laat een vrouw weten. “Het was niet heel slim. Het is makkelijk om zo dingen te halen, maar uiteindelijk stapelen de rekeningen zich toch op.”
Een andere vrouw vertelt dat ze er niets van wist. “Ik heb net een spijkerbroek gehaald bij de H&M, maar ik wist niet eens dat ik achteraf kon betalen. Het wordt ook niet vermeld bij de kassa.” Maar de shoppende mensen vinden wel dat achteraf betalen een probleem is. “Ik vind dat je het geld eerst moet hebben om het uit te geven,” vertelt een man die de winkel uitliep. “Je ziet veel mensen in de problemen komen door achteraf betalen, vooral bij de jeugd.”
Nieuwe regelgeving
In november 2026 komt er een nieuwe Europese regelgeving, waarbij de aanbieders van achteraf betalen onder strengere regels en onder AFM-toezicht komen te vallen. De Tweede Kamer nam dinsdag unaniem een motie aan om achteraf betalen in fysieke winkels helemaal te verbieden.