De beweegkloof, wordt het genoemd: kinderen uit arme gezinnen kunnen vaak geen sport- of zwemlessen betalen. Ook in Almere is de situatie nijpend, omdat het Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere met grote financiële problemen kampt. Raadsleden van D66, 50Plus en DENK waarschuwen in een agendavoorstel aan de gemeenteraad dat het fonds tegen eind 2024 mogelijk onvoldoende middelen heeft om kinderen uit kwetsbare gezinnen te blijven ondersteunen.
Levensbelang
“De helft van Almere bestaat uit water, dus zwemlessen zijn van levensbelang”, benadrukt Spencer Alberg van D66. Uit cijfers blijkt dat kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond aanzienlijk vaker verdrinken, wat de noodzaak van zwemonderwijs verder benadrukt.
Beweging als luxeproduct
Naast de dreigende tekorten wordt de situatie verergerd door de voorgestelde btw-verhoging op sport en cultuur, die van 9% naar 21% zou stijgen. Dit zou gezinnen in armoede nog verder afremmen in hun toegang tot sport en cultuur, stellen de indieners.
De beweegkloof is groot. Kinderen uit gezinnen met lage inkomens volgen veel minder vaak zwemlessen dan hun leeftijdsgenoten uit rijkere gezinnen. Een kwart van de kinderen uit arme gezinnen heeft geen zwemdiploma, tegenover slechts 2% van de kinderen uit de hoogste inkomensgroepen. Hoewel ouders het belangrijk vinden dat hun kinderen leren zwemmen, staan de stijgende kosten hen vaak in de weg. Tussen 2018 en 2022 is het aantal kinderen zonder zwemdiploma verdubbeld.
Deze ongelijkheid, ook wel de ‘beweegkloof’ genoemd, is volgens een recent onderzoek van het Mulier Instituut een steeds groter probleem. Dit rapport toonde duidelijk de groeiende kloof tussen kinderen uit verschillende inkomensgroepen als het gaat om het halen van zwemdiploma’s.