Architect werkt met paprikastengels om huizen te isoleren

Redactie 1Almere
Door Redactie 1Almere 29 Views

Een huis dat geïsoleerd wordt door de ruimte tussen de muren, de spouw, op te vullen met gedroogde paprikastengels. Dat is de toekomst, zegt Rob van Hove. Hij maakt een proefwoning die straks als innovatie op de Floriade in Almere te zien is. “Ik had nooit gedacht dat ik als architect met paprikastengels zou gaan werken”, vertelt Van Hove.

“Als architect ben ik mij steeds meer bewust geworden van het milieu en van de impact die de bouwsector daarop heeft. We gebruiken veel te veel energie en schadelijke materialen. Dat moet echt anders”, stelt Van Hove. In een timmerwerkplaats in Nijmegen worden de wanden van de modelwoning in elkaar gezet en klaargemaakt voor transport naar de Floriade. Sinds een paar jaar is Van Hove bezig met circulaire bouw. Hij heeft een systeem ontwikkeld, waarmee je een woning met een soort standaard blokken in en ook weer uit elkaar kunt halen. “We werken veel met geperst hout. En ik isoleer nu voor het eerst met paprikastengels. Het houdt opmerkelijk goed de warmte binnen en de kou buiten”, aldus de bevlogen architect.

Wedstrijd
De Floriade hield een ontwerpwedstrijd. De organisatie vroeg om een circulair bouwsysteem dat op de wereldtuinbouwtentoonstelling kon worden getoond. De bouwtechniek van Van Hove voldeed precies. Met name met de vulling van de paprikastengels gooide hij hoge ogen bij de organisatie. Hij mag een pand neerzetten als modelwoning.

De buitenkant van de het huis wordt nog betimmerd met hout en de binnenkant met gipsplaten. “Die gipsplaten zijn nog niet heel milieuvriendelijk, maar we gebruiken ze omdat het handig en goedkoop is. Het bedrijf dat de paprikastengels aan ons levert, is plaatmateriaal aan het ontwikkelen dat ook van de stengels gemaakt wordt. Van Hove hoopt dat zijn manier van bouwen steeds meer ‘normaal’ wordt. Productie van beton noemt hij bijzonder slecht voor het milieu. Hout vindt hij een goed alternatief. Het isoleren met paprikastengels noemt hij ideaal. “Het is afval en wordt normaal in de brand gestoken. Dat is hartstikke zonde. Het levert dan wel wat warmte op, maar het op mijn manier gebruiken van plantaardig afval is vele malen beter”.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Omroep Flevoland en 1Almere