De gemeente Almere krijgt te maken met grote financiële problemen. De landelijke overheid heeft laten weten dat gemeenten voorlopig geen extra geld krijgen. Daardoor wordt 2026 een lastig jaar voor Almere en veel andere gemeenten.
Uit een onderzoek van accountantsbureau BDO blijkt dat driekwart van de Nederlandse gemeenten de komende jaren geld tekortkomt. Almere heeft tot en met 2027 een tekort van bijna 110 miljoen euro. Volgens een financieel rapport scoort de stad slecht op financiële gezondheid met een 4 op 10.
Bezuinigingen en hogere kosten
Vanaf 2026 krijgen gemeenten 2,3 miljard euro minder van het Rijk. Dit geld wordt gebruikt voor belangrijke taken zoals afval ophalen, groenonderhoud en jeugdzorg. De kosten voor jeugdzorg zijn de afgelopen jaren flink gestegen, van 3,8 miljard euro in 2015 naar 8,1 miljard euro vorig jaar. Dit brengt extra financiële druk op Almere.

Om geld te besparen, gaat Almere bezuinigen op de gemeentelijke organisatie, groenonderhoud en andere voorzieningen. Daarnaast worden belastingen verhoogd. De onroerendezaakbelasting (ozb), parkeertarieven en toeristenbelasting gaan omhoog. In heel Nederland stijgt de ozb gemiddeld met 9 procent, en in sommige steden zelfs met 19 tot 32 procent.
Politieke discussie
De landelijke partijen PVV, VVD, NSC en BBB willen niet dat gemeenten belastingen te veel verhogen. In hun plannen staat dat extra lasten voor burgers beperkt moeten blijven. Almere moet hierdoor kiezen: bezuinigingen doorvoeren of andere manieren vinden om geld binnen te krijgen.
Sommige VVD-wethouders uit het land bekritiseren hun partij en noemen het beleid onbegrijpelijk. Ook in Almere wordt gediscussieerd: zonder hulp van het Rijk moet de gemeente belangrijke voorzieningen schrappen.
Mogelijke juridische stappen
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overweegt juridische stappen tegen het kabinet als er geen extra geld komt. Dit kan een conflict opleveren tussen gemeenten en de landelijke overheid. Dit kan ook gevolgen hebben voor Almere, waar veel nieuwe huizen gepland staan. Zonder extra geld kunnen deze plannen in gevaar komen.
In maart gaat minister Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) met gemeenten in gesprek over deze problemen. Op 26 maart volgt een debat in de Tweede Kamer. Voor Almere is het afwachten of er een oplossing komt, maar de zorgen blijven groot.