De voedselbanken in Almere moeten veel meer gaan samenwerken. Want nu is er een wirwar van kleine initiatieven waarbij de één niet weet wat de ander doet. Dat zegt Elly Peters, vrijwilliger bij kerkcentrum De Goede Rede in Almere Haven. Ze wil dat initiatiefnemers met elkaar om tafel gaan om de hulpverlening te verbeteren.
“Veel mensen weten dat er een voedselbank is. Maar veel mensen weten niet dat je in Stad kunt eten bij buurtcentrum Cobra, dat je ook bij het wijkteam eten kunt ophalen en dat er een voedselbank voor dieren is.” Volgens Peters zijn er daarnaast nog ruim 20 voedselkasten op straat in de stad. De samenwerking tussen al die initiatieven is ver te zoeken, zegt ze. “Ze werken allemaal apart.”
Voedsel is hard nodig
Ook bij kerkcentrum de Goede Rede in Haven kunnen mensen voedsel doneren.
Kerkgangers nemen voor de dienst vaak wel wat mee. “Ik heb koffie, melk, havermout en soep geplaatst. Hard nodig”, zegt een mevrouw na de zondagsdienst.
Je gooit geen eten weg terwijl er mensen zijn die honger hebben. Dat is het idee. “En tóch gebeurt dat”, zegt Peters. “Soms ook door voedselbanken. Omdat ze niet samenwerken. Soms gooit de ene eten weg terwijl de ander met een tekort zit. Als ze nou samenwerken, dan gebeurt dat niet.”
Twijfel of het slim is
Bezoekers van de zondagsdienst in kerkcentrum De Goede Rede denken wisselend over de vraag of voedselhulp centraal geregeld zou moeten worden. “Ik denk dat het handig is als de hulp één iets zou zijn”, zegt een bezoeker van de kerk. “Dat het voor iedereen herkenbaar is. Dat zet denk ik meer zoden aan de dijk.”
Een andere bezoeker twijfelt of de voedselbanken onder één paraplu moeten komen. “Het mooie van die initiatieven is dat mensen hun eigen creativiteit kunnen inzetten om iets te doen voor een ander.” Ze vreest dat het institutionaliseren van hulp mensen kan belemmeren om in actie te komen. “Dat het initiatief dan weer ‘wegvlakt’ vanuit het hart.”
Peters vindt alle initiatieven om mensen te helpen lovenswaardig, maar het helpt niet als al die initiatieven langs elkaar heen werken, zegt ze. Het gevolg is dat mensen niet goed weten waar ze allemaal terecht kunnen. “Ik ben veel op straat. Dan loop ik bijvoorbeeld in Almere Stad en dan kom ik mensen tegen die vanuit Almere Buiten op weg zijn naar de voedselbank. Als ik ze dan wijs op verschillende andere plekken waar ze terecht kunnen, dan zeggen ze; oh maar dat wist ik niet.”
Rol weggelegd voor gemeente
Elly Peters doet een oproep aan de gemeente Almere. Ze wil dat de gemeente samenwerking stimuleert. “Beloon initiatieven die samenwerken met een donatie.” Maar ze wil daarnaast dat de gemeente alle initiatieven in kaart brengt. Want de informatievoorziening is nu niet actueel. “Ze drukken elk jaar hetzelfde boekje met een nieuw jaartal er op. Maar wat er in staat is achterhaald. Zet er iets in wat nu speelt en niet 30 jaar geleden.”