Belanden in je eigen nachtmerrie? Voor de 27-jarige Stefano Hennevelt was dit het geval toen 13 jaar geleden een sextingvideo van hem online werd gezet. Hierdoor belandde hij in een negatieve spiraal, waar nu de documentaire ONTMASKERD over is gemaakt.
De documentaire is gemaakt door twee studenten, Yosca en Fleur, die Stefano hadden benaderd. “Ik vertel mijn verhaal zelf op televisie, enzovoort. Omdat ik er dus actief over praat, hadden twee studenten mij gevonden,” zegt hij. De documentaire gaat over zijn verhaal: “Vanaf jongs af aan tot aan de video en de gevolgen daarvan”.
De documentaire gaat op 22 en 23 juni in première in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.
De sexting video
Stefano was 13 jaar toen hij via msn webcamcontact had met een meisje dat hij alleen op afstand kende. Hij had seksueel contact, ookwel sexting, met haar. “Sexting was een manier van aandacht in die tijd. Ik was jong en onzeker en je zoekt bevestiging”.
Een jaar na het contact werd hij plots getagd in een video op Twitter. Hij werd met naam en woonplaats genoemd en was duidelijk herkenbaar in beeld: “Dit terwijl ik naakt voor de camera masturbeerde”. Na deze publicatie kwam hij in een donkere periode terecht.
Zware periode
“Op dat moment (na de publicatie van de video) voelde het alsof de grond onder mij wegzakte. Het was alsof je een traptrede mist, die je blijft missen.” Hij voelde zich waardeloos en werd gekleineerd. De situatie werd erger toen zijn ouders gingen scheiden. Bovendien zat Stefano ook nog op speciaal onderwijs, wat niet ideaal was.
“Het is een wereld van verschil met normaal onderwijs.” Stefano voelde zich hier dan ook niet thuis: “Het deed uiteindelijk de emmer overlopen,” zegt hij. Hij begon zelfs te twijfelen of hij nog wel op deze wereld wilde zijn. “Het heeft een grote impact op een jongen van die leeftijd.”
Na de video
Stefano heeft lange tijd in een negatieve spiraal gezeten, maar merkte dat het beter ging toen hij weer naar school ging. Zowel medeleerlingen als leraren steunden hem hierbij, maar buiten school bleef hij toch het hoofdpersonage.
Stefano wilde het liefst weg uit Almere, maar dat gebeurde niet. Hij sprak niet meer over de video, waardoor die gesprekken vanzelf verdwenen. Hij begon aan zijn studie, en sindsdien gaat het beter, maar het verhaal blijft toch in zijn hoofd hangen: “11 jaar later kunnen er nog steeds gevolgen zijn”.
Psycholoog
Op 25-jarige leeftijd merkte Stefano dat zijn energie afnam: “Ik wist niet waardoor het kwam, maar ik had meer negatieve dan positieve gedachten.” Dit hield hij voor zichzelf, maar op een gegeven moment besefte hij dat erover praten een beter idee was.
Daarom ging hij naar een psycholoog. “Het was een trauma en ik had daar nu nog veel onzekerheid van.” Dankzij de psycholoog heeft hij de situatie rondom de video een plek kunnen geven. Nu wil hij andere mensen helpen: “Dat is mijn missie.”
Sindsdien deelt hij zijn verhaal online: “Ik heb het gemaakt om te laten zien dat sexting een onderdeel is van de hedendaagse maatschappij en dat er niets ergs aan is.” Met zijn verhaal krijgt hij veel aandacht, zo is hij ook al op televisie geweest bij Op1.
Doel van de documentaire
Nu heeft hij dus ook een documentaire gemaakt. “Je ziet in de docu hoe de situatie groeit en welk effect het heeft”. Hij wil vooral benadrukken dat mensen respect moeten hebben voor elkaar, aangezien het een grote impact kan hebben op je leven. “Het is ook een stukje bewustwording”.
“Het is niet het einde van de wereld als dit gebeurt, ik dacht dat wel”, daarom wil hij zijn situatie vertellen en laten zien dat het wel beter wordt. “Het is een onderbouwend verhaal, wat echt iets vets belooft te worden”, zegt hij.
Taboe doorbreken
Momenteel schaamt Stefano zich er niet meer voor: “Het is nou eenmaal gebeurd en het is een situatie waarvan ik blij ben dat ik er doorheen ben gekomen”. Hij vindt het fijn om mensen er nu mee te kunnen helpen en dus die bewustwording te kunnen creëren.
Hij geeft daarom ook, naast de media-aandacht, gastlessen op scholen om het gesprek aan te wakkeren met zijn verhaal als intro. “Ik bespreek daarna de begrippen van sexting om het taboe weg te halen”. Veel mensen hebben volgens hem namelijk nog de mening dat sexting vies is, “maar het feit is dat er kinderen zijn die dit doen”.
Stefano: “Het is ook niet erg, het is onderdeel van hun ontwikkeling. Vooral als het wederzijds is, kan dat je zelfvertrouwen geven. Maar er heerst een taboe dat dit niet mag. Ik wil dat taboe doorbreken”.
Mooie reacties
Stefano krijgt veel positieve reacties op de trailer van de documentaire. “Veel mooie reacties, iedereen vindt het impactvol”. Dit komt volgens hem omdat ook het kopje ‘zelfmoord’ wordt besproken: “Dan gaan bij iedereen ringbellen af”. Mensen vinden Stefano moedig en sterk omdat hij zich zo kwetsbaar durft op te stellen.
Wie naar aanleiding van dit artikel behoefte heeft aan een luisterend oor, kan contact opnemen met deluisterlijn.nl (088-0767000). Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie (0800-0113).
Veel reacties komen ook van ouders. “Veel ouders willen weten hoe het in elkaar steekt om dat door te brengen en te bespreken met hun kind. Het is echt: let op met wat je doorstuurt, maar ook dat het niet erg is dat je aan sexting doet”.
Eigen platform
Momenteel is Stefano eigenaar van het jongerenplatform Allylife. Op dit platform gaat hij een campagne starten over sexitng. “Daarmee willen wij ook de boodschap verspreiden”. Verschillende organisaties als Rutgers en GGD Flevoland helpen mee. “Ik wil een plek genergen voor jongeren die daarmee zitten”. Hij hoopt zowel in Almere als daarbuiten de content te kunnen delen.
Afbeelding: Stefano Hennevelt