De Almeerse Nancy Rijssel zet zich al jarenlang in voor dak- en thuisloze jongeren. Met haar stichting Young Adult Life Coaching (YALC) helpt ze hen een stabiele toekomst op te bouwen. Maar nu dreigt ze zelf haar huis te verliezen. Het ontruimingsvonnis is betekend en als er niet snel een oplossing komt, belanden Nancy en haar twee dochters op straat. “Ik maak nu mee wat de jongeren die ik begeleid ook meemaken. Het kan iedereen overkomen”, zegt Nancy.
Alles geïnvesteerd in de stichting
“Het is niet omdat ik geen impact maak”, zegt Nancy, “maar omdat ik alles heb geïnvesteerd in een stichting die draait op passie en toewijding.” Ze is de oprichter van YALC, een organisatie die dak- en thuisloze jongeren begeleidt en helpt bij het vinden van een weg uit hun situatie. De stichting ontvangt geen structurele subsidies en fondsen geven geen geld voor personeel. Daardoor werkt Nancy zonder salaris en heeft ze jarenlang haar eigen spaargeld in de stichting gestoken
Zelf dakloos geweest
Nancy richtte YALC acht jaar geleden op. Toen ze haar baan bij een creditcardbedrijf verloor door een reorganisatie, besloot ze zich volledig in te zetten voor dak- en thuisloze jongeren. “Mijn dochter heeft de ziekte van Crohn. Daardoor zag ik hoe slecht de zorg voor jongeren is geregeld. Dat zette me aan het denken.”
Haar eerste cliënt was een dakloze jongere uit Iran. Nancy weet als geen ander hoe het is om in de schoenen van deze jongeren te staan: ze heeft het zelf meegemaakt. Op haar twintigste werd ze door haar moeder op straat gezet.

Kosten stapelen zich op
Naast haar werk voor YALC had Nancy tijdelijk een baan als woonbegeleider voor meisjes die uit de jeugdzorg kwamen. Maar dat bleek niet te combineren met haar werk voor de stichting. Sinds februari vorig jaar heeft ze geen vast inkomen meer. Door haar eenmanszaak heeft ze geen recht op een uitkering of bijstand. Ondertussen stapelen de kosten zich op. Sinds juli heeft ze een huurachterstand van 5.600 euro opgebouwd. Nu dreigt ze haar woning te verliezen.
Laatste redmiddel
Om haar huis en de toekomst van de stichting veilig te stellen, is Nancy een crowdfundingactie gestart. Het doel is om 10.000 euro op te halen. Daarmee wil ze haar huurachterstand aflossen en de lopende kosten van de stichting dekken. “Als mijn basis wegvalt, kan ik de jongeren niet helpen”, zegt Nancy. “Ik ben zelden thuis, ik ben altijd bezig met de stichting. Maar zonder een dak boven mijn hoofd kan ik dit werk niet voortzetten.”
Mocht het streefbedrag niet worden gehaald, dan ziet Nancy geen andere uitweg dan de activiteiten van YALC stop te zetten. “Dan staat de stichting stil”, zegt ze. “Ik moet eerst zorgen dat ik zelf niet dakloos word, anders kan ik niets meer betekenen voor de jongeren.”
Toch krijgt Nancy steun uit onverwachte hoeken. “Mensen bieden me onderdak aan, zelfs in Breda”, vertelt ze. “Die hulp is hartverwarmend. Maar structurele oplossingen zijn nodig.”