Almeerse klimaatdemonstranten bereiden zich voor op blokkade A10 en dit is hoe ze dat doen

Nick Boeske

Komende zaterdag zitten ze weer op de A10 bij Amsterdam-Zuid: de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion (XR). Ook de Almeerse delegatie zal aanwezig zijn. 1Almere woonde een trainingsavond bij om te ontdekken waarom ze dit doen en hoe ze te werk gaan. 

De zelfbenoemde rebellen demonstreren ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor. Volgens Eric Oosterom, woordvoerder en trainer van XR Almere, zijn ze van plan om te blijven protesteren, ongeacht het verbod van burgemeester Halsema van Amsterdam.”We willen meer actie en beleid op het gebied van klimaat.”

Almeerse betrokkenheid

Op een donker, afgelegen industrieterrein in Almere Buiten verzamelden de XR-sympathisanten zich voor een Non Violent Direct Action training. Die bereidt hen voor op deelname aan geweldloze acties, waarbij ze onder andere leren hoe ze met de politie moeten omgaan, begrip krijgen van arrestatieprocedures en bewust worden van mogelijke juridische consequenties. 

Naast de Almeerse trainers Oosterom en Connie Engelberts, is er slechts één iemand anders uit Almere aanwezig, terwijl de rest afkomstig is uit Utrecht, Amsterdam en Weesp. Of dit te wijten is aan een gebrek aan betrokkenheid uit Almere of aan het feit dat op hetzelfde moment een instructiebijeenkomst is gepland voor de A10-demonstratie, laten we in het midden.  

Wegslepen of meelopen

Oosterom merkt op dat het in Almere wel moeilijker is om mensen te werven dan in andere grote steden. Volgens hem kan dit te maken hebben met het rechts-conservatieve politieke klimaat, maar mogelijk ook met het meer individualistische karakter van de stad. “In deze stad ontbreekt het aan een historisch maatschappelijk middenveld, waardoor de gemeenschappelijke band niet voor iedereen vanzelfsprekend is.”

Na een kopje koffie en het eerste deel van de training is het tijd voor een oefening: Wat is geweld? En wat blijkt? De rebellen zitten redelijk op één lijn. Het doorbreken van een ME-linie wordt unaniem gezien als geweld. Maar het doorknippen van een hek bij Schiphol om op de landingsbaan te komen zorgt voor verdeeldheid. Iemand in de groep stelt: Het doel heiligt de middelen,’ terwijl een ander tegenwerpt: ‘Als iemand het hek van jouw tuin doorknipt, ben je ook niet blij.”

Gevolgd door praktische informatie, wordt de avond afgesloten met een simulatie van hoe de politie fysiek een einde wil maken aan de demonstratie. Normaal gesproken kiezen de deelnemers ervoor om tijdens de actie te zitten als de politie ingrijpt. Wanneer de rebellen worden gesommeerd om naar de bus te lopen die hen naar het bureau brengt, kiezen sommigen ervoor om netjes mee te gaan. Anderen besluiten  om demonstratief weggesleept te worden. 

Twintig Almeerders

“Sommige mensen vinden onze actievormen misschien vreemd of extreem, of dat we ons überhaupt zorgen maken om niks. Dat maakt voor ons niets uit.”Volgens Oosterom maakt zeventig procent van de bevolking zich wel degelijk zorgen over het klimaat, en een deel daarvan is ook bereid tot actie. 

Het deel van de Almeerders dat klaarstaat voor actie komende zaterdag bestaat uit een groep van twintig personen. Het blijft echter de vraag of ze ervoor kiezen om weggesleept te worden, met de agenten mee te lopen, of misschien zelfs niet te luisteren naar het bevel van de burgemeester om niet te blokkeren. Maar de aanwezigen denken in ieder geval niet aan het laatste. 

- Advertentie-
Share This Article
Leave a Comment