Almeerse kat Sjors na acht jaar vermissing weer thuis

Iris van Ree

Acht jaar lang was kat Sjors spoorloos. Zijn baasje, de Almeerse Ardie Kapinga uit Waterwijk, had na al die jaren de hoop inmiddels opgegeven. “Hij was geen wegloper, dus ik dacht: er moet iets zijn gebeurd.” Maar vorige week gebeurde het ondenkbare: ze kreeg een telefoontje. Iemand had na al die jaren Sjors gevonden.

Ardie vertelt dat al haar katten naar buiten mogen. “Ze verkennen de buurt, maar komen altijd weer thuis. Tot die ene dag – toen Sjors niet meer terugkwam.” Ze zocht overal, hing flyers op en vroeg rond in de buurt. “Ik dacht: misschien is hij aangereden, misschien is er iets gebeurd.”

Toch bleef Ardie hoop houden. “Sjors was geen wegloper, misschien zou hij toch nog terugkomen. Maar op een gegeven moment geef je het op. Je weet het gewoon niet meer. We waren echt verdrietig.”

Onverwachts telefoontje

Vorige week kreeg Ardie een telefoontje: “Bent u een kat kwijt?” Haar eerste gedachte was: ja, maar dat is al zó lang geleden. Toen ze hoorde dat de gevonden kat Sjors heette, kon ze het nauwelijks geloven. “Ik dacht: huh, dat kan toch niet?”

Sjors bleek al die tijd in de Regenboogbuurt in Almere Buiten te hebben gewoond, waar buurtbewoners hem verzorgden. Een buurtbewoner had een chipreader gekocht en besloot een zwerfkat te scannen die al jaren in de buurt rondliep. De chip leidde naar Ardie. “Ik heb meteen mijn werk afgezegd en ben hem gaan halen.”

‘Ik herkende hem gelijk’

Toen ze in de Regenboogbuurt aankwam, zag ze Sjors zitten op een plankje voor een raam. “Ik herkende hem gelijk aan het bruine vlekje op zijn neus.” De buurt had goed voor hem gezorgd, met een huisje en voer. Ardie probeerde Sjors in een mandje te krijgen, maar dat bleek geen gemakkelijke opgave. “Ik dacht: die strijd ga ik niet winnen.” Uiteindelijk lokte ze hem met kattensnoepjes en nam ze hem in haar armen. “Hij bleef netjes naast me zitten. Super bijzonder.”

Sjors

Sjors blijkt al die jaren door de buurtbewoners verzorgd te zijn, maar niemand had ooit gecontroleerd of hij misschien een eigenaar had. “Dat vind ik wel jammer, dan hadden we hem eerder terug kunnen hebben. Aan de andere kant: ze hebben goed voor hem gezorgd”, zegt Ardie.

Belang van chippen

De ervaring heeft Ardie nog bewuster gemaakt van het belang van chippen en registreren. “Voor een paar euro koop je een chipreader en kun je een gevonden kat scannen. En als je je dier chippen te duur vindt, er zijn vaak initiatieven van bijvoorbeeld de dierenambulance.”

De buurtbewoners van de Regenboogbuurt missen Sjors, maar zijn blij dat hij weer thuis is. Ardie krijgt nog regelmatig berichtjes: Hoe gaat het met hem? Sjors zelf moet nog wennen aan het leven thuis. “Hij zit veel boven, hij vindt het allemaal heel spannend. Vooral als er een vreemde in huis komt.” Ondanks alles is Ardie dolblij: “Het voelt als een wonder. Soms kan ik het nog steeds niet geloven.”

- Advertentie-
Share This Article
Redacteur 1Almere
Leave a Comment