Almeerders zetten zich in voor suïcidepreventie: ‘Je staat er niet alleen voor en je hoeft je niet te schamen’

Rachel Barten

Suïcide is nog steeds een taboe in de maatschappij. Ook Anthea en Mattijs, initiatiefnemers van het Almeerse Suïcide Preventie Team (ASPT), merken dit. Het initiatief richt zich op suïcidepreventie door middel van laagdrempelige gespreksvormen voor nabestaanden, naasten en mensen die zelf worstelen met suïcidale gedachten.

Anthea is zelf nabestaande en heeft ervaren hoe waardevol lotgenotengroepen kunnen zijn. Via het Steun- en InformatiePunt Geestelijke Gezondheidszorg (STIP GGz) werd ze aangemoedigd om zelf een lotgenotengroep voor nabestaanden van suïcide te begeleiden.

Het initiatief is afgelopen november gestart. Hoewel het zich nog in de opstartfase bevindt, kan iedereen die behoefte heeft om over suïcide te praten, elke eerste zaterdag van de maand langskomen tijdens de inloopuren in Buurtlokaal De Dop in Danswijk. Ook zijn er groepsgesprekken waarvoor nabestaanden zich kunnen aanmelden.

Laagdrempelige hulp

Volgens Anthea is het bespreekbaar maken van suïcide van groot belang. “Mensen moeten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat ze zich niet hoeven te schamen om over suïcide te praten.” De inloopuren en groepsgesprekken bieden verschillende vormen van ondersteuning, afhankelijk van de behoeften van de bezoekers. Of het nu gaat om een luisterend oor, contact met lotgenoten of doorverwijzing naar professionele hulp, het ASPT biedt laagdrempelige hulp zonder afspraak of wachttijd.

Anthea benadrukt echter dat zij zelf geen professionele hulp kunnen bieden. “We kunnen geen suïcidale gedachten als therapeuten oplossen, maar we kunnen wel een eerste contactpunt zijn voor mensen die ermee worstelen, zodat ze ergens terechtkunnen.”

Meer zichtbaarheid

Anthea wil het initiatief verder uitbreiden en meer zichtbaarheid creëren. “We zijn net bezig om het beter op de kaart te zetten en de aandacht te trekken, zodat mensen die behoefte hebben aan zo’n gesprek ons kunnen vinden.”

Ook hoopt ze meer mensen te bereiken die hulp nodig hebben. “Mijn toekomstvisie is dat er meer aandacht komt voor dit onderwerp. Dat mensen zich niet meer schamen om erover te praten en dat ze weten dat ze ergens terechtkunnen.”

Voor vragen of om je aan te melden voor de groepsgesprekken kun je een e-mail sturen naar almere@clipggz.nl

- Advertentie-
Share This Article
Rachel Barten is dataredacteur bij 1Almere
Leave a Comment