Almeerder klaagt bij gemeente over afbreekbare gft-zakjes: ‘kliko vol vliegen en maden’

Vincent Smit

Een bewoner uit Almere klaagt in een brief aan de gemeenteraad over overlast door de gft-afvalbak. De Almeerder geeft de schuld aan de afbreekbare zakjes waar gft-afval in verzameld moet worden. “De afbreekbare zakjes die werken niet wanneer de ophaalfrequentie één keer in de twee weken plaatsvindt. Vooral in de zomer, smelten deze zakjes al na twee dagen.”

De kliko van de inwoner zou daardoor erg vies worden. “Gevolg is dat de kliko helemaal onder zit met ‘afvalvocht’. De stank, vliegen en maden zijn verschrikkelijk.”

Scheiden van afval

Op de website van de gemeente is te lezen waarom dit type afvalzak gebruikt moet worden. “Gewone plastic zakjes vervuilen het gft, daarom mogen deze niet in de gft-container. Je kunt het wel in een gewone plastic zak verzamelen en die leeggooien in de container. De plastic zak kun je dan bij het pmd doen.”

Om het scheiden van gft-afval te stimuleren heeft de gemeente Almere een actie in het leven geroepen. Inwoners van de stad konden eind januari gratis gft-bakjes ophalen waarin ze groente-, fruit- en tuinafval kunnen scheiden van het andere afval.

Gestopt met gebruik

In de brief geeft de inwoner aan het afval echt wel te willen scheiden. “We willen echt wel meewerken en we vinden het ook wel belangrijk om het afval te scheiden. Maar het moet wel leefbaar zijn en de samenwerking vanuit de gemeente is daarbij ook van belang.”

De Almeerder gebruikt de afbreekbare zakjes niet meer. Daardoor zou de kliko, naar zeggen van de schrijver van de brief, afgelopen week niet opgehaald zijn. “Vanochtend heb ik hiervoor weer gebeld naar de gemeente en ze komen het alsnog ophalen, speciaal voor één container. Dit liet mij weer denken, hoe dit voor meerdere huishoudens hetzelfde situatie geldt. Welke besparing is er nou behaald?”

Strengere controles

Vorige week werd duidelijk dat de gemeente strenger gaat controleren op het scheiden van afval. Afvalcontroleurs lopen tijdens de controles voor de vuilniswagen uit en bekijken het gft in de containers. “Als blijkt dat er afval in de container zit dat er niet in thuishoort, hangen zij als waarschuwing een gele kaart aan de container”, aldus een woordvoerder van de gemeente vorige week. Bij een tweede fout wordt de gele kaart vervangen door een rode kaart. “Er volgt dan mogelijk een boete van 100 euro.”

- Advertentie-
Share This Article
Hoofdredacteur 1Almere
1 Comment