Tot nu toen 26 explosies in Almere: wat zit erachter en wat doet de gemeente ertegen?

Maud Sips Bul
Door Maud Sips Bul 405 Views

Het is midden in de nacht wanneer een harde knal de straat opschrikt. Ramen trillen, autoalarmen gaan af, en ineens is de rust verdwenen. Explosies zoals deze komen steeds vaker voor in Almere. Dit jaar alleen al zijn er 26 aanslagen met explosieven geweest. Maar wat zit hierachter en wat doet de gemeente om dit te stoppen?

De Almeerse VVD heeft de gemeente vragen gesteld over de recente explosies in de stad. “De impact op de wijken en direct omwonenden is groot. Het veiligheidsgevoel wordt aangetast en het draagt niet bij aan de leefbaarheid van onze stad,” legt de partij uit. Volgens de VVD is het belangrijk om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaken van de explosies, zodat er gericht kan worden ingegrepen.

Explosies op dezelfde plekken

Van de 26 explosies in 2024 vonden er vier op dezelfde locatie plaats. De redenen achter de aanslagen variëren: sommige lijken te maken te hebben met persoonlijke ruzies, andere met criminele activiteiten. Over het exacte aantal doet het OM geen uitspraken, omdat er nog strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan.

De gemeente zegt dat veel explosies los van elkaar staan, maar dat er soms ook een verband tussen zit. Tot nu toe zijn er dit jaar twee verdachten opgepakt in verband met de explosies. Vorig jaar zijn er acht verdachten, waarvan er zeven minderjarig waren, in beeld gekomen.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Almere heeft verschillende maatregelen genomen om de veiligheid in de stad te verbeteren. Zo is er tijdelijk cameratoezicht geplaatst op plekken waar explosies hebben plaatsgevonden, en worden sommige panden zelfs gesloten.

Deze maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat er nog een explosie plaatsvindt op dezelfde locatie en om buurtbewoners weer een veiliger gevoel te geven. Daarnaast laat de gemeente een onderzoek uitvoeren om beter te begrijpen wat er precies gebeurt en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Landelijke taskforce

Om het probleem grondiger aan te pakken, heeft Almere aangedrongen op een landelijke aanpak. Dit heeft geleid tot de oprichting van de taskforce “Strategisch Offensief Tegen Explosies” (SOTE). Later dit jaar presenteert deze taskforce een actieplan om explosies in heel Nederland te bestrijden.

Laat een reactie achter