Een middeleeuwse kerkdak uit de 15e eeuw, ontdekt in de bodem van Almere Pampus, wordt binnenkort opgegraven. De balken van het dak zijn vermoedelijk ooit als scheepslading vervoerd en van boord gevallen of met boot en al vergaan. Archeologen gaan een kijkgat graven om het zogenaamde ‘bouwpakket’ van het dak te onderzoeken.
Het pakket bestaat uit minstens tachtig balken die samen een dakconstructie vormen van ongeveer 9 bij 22 meter. Timmerlieden uit de vijftiende eeuw brachten merktekens aan op de balken als instructies voor de montage, maar de constructie heeft haar eindbestemming nooit bereikt. Het hout viel mogelijk overboord of zonk met het schip naar de bodem van de Zuiderzee. Waarschijnlijk was het dak op weg naar Franeker, een stad in Friesland.
Het kerkdak werd vorig jaar augustus in de grond bij Almere Pampus teruggevonden. De vondst bevindt zich dicht bij drie andere scheepswrakken die in de jaren tachtig in hetzelfde gebied werden gevonden. Toen de balken werden gevonden, werden ze ergens anders herbegraven, maar de exacte locatie van de herbegraving is niet goed vastgelegd.
Archeologisch onderzoek
Het archeologisch onderzoek is gestart als onderdeel van de voorbereiding op de bouwplannen van de gemeente Almere in het toekomstige stadsdeel Pampus. Volgens de wet is archeologisch onderzoek verplicht voorafgaand aan bouwwerkzaamheden in dergelijke gebieden. Het bodemonderzoek heeft al historische vondsten opgeleverd, waaronder mogelijke resten uit de Steentijd.
Op woensdagmiddag 2 oktober van 13.00 tot 16.00 uur krijgen bezoekers de kans om de opgraving van dichtbij te bekijken. Ze kunnen het werk van de archeologen volgen, vragen stellen en andere middeleeuwse vondsten bewonderen.