Proces afvalwater zuiveren

Nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Oosterwold: 2,5 miljoen voor schoon water

Iris van Ree
Door Iris van Ree 1.6k Views

Het afvalwater van huishoudens in de zelfvoorzienende wijk Oosterwold, dat vol zit met poep, plas, toiletpapier, vochtige doekjes en etensresten, wordt voortaan gezuiverd in een nieuwe waterzuiveringsinstallatie. Dit water wordt opgevangen en verwerkt in een groen gebouw dat langs de A27, achter de nieuwbouwwijk De Groene Eem, staat. De geur die binnen het gebouw hangt, maakt meteen duidelijk dat dit geen schoon werk is.

Toen de plannen voor Oosterwold in 2012 werden bedacht, was het idee dat elk huis in de wijk grotendeels zelfvoorzienend zou worden. Het verwerken van afvalwater zou thuis plaatsvinden via eigen zuiveringsinstallaties (IBA). Een aansluiting op het riool was in de wijk daarom niet nodig.

Tien jaar later bleek dat de gemeente toch verplicht is om de huizen aan te sluiten op het riool. Het achteraf aanleggen van een riolering kost de gemeente nu 60 miljoen euro, en dat bedrag kan nog stijgen.

Tijdelijke oplossingen 

Het duurt nog zo’n vijf tot tien jaar voordat alle huizen definitief op het riool zijn aangesloten. Tot die tijd biedt de gemeente tijdelijke riooloplossingen, wat jaarlijks bijna 4 miljoen euro kost. Voor bewoners die vóór juli 2022 een overeenkomst hebben getekend, is er een tijdelijke voorziening in de vorm van een put. Deze putten vangen het afvalwater op en worden met vrachtwagens worden geleegd, wat een dure operatie is.

Vanaf 9 september wordt al het afvalwater van de eerste 500 woningen in de nieuwbouwwijken Groene Wold en Groene Eem naar de nieuwe waterzuiveringsinstallatie vervoerd. Nog eens 300 andere huishoudens zullen binnenkort volgen. De totale kosten van de installatie bedragen zo’n 2,5 miljoen euro, waarvan de gemeente Almere 1,2 miljoen euro heeft gefinancierd.

De bewoners van Oosterwold krijgen een rondleiding door deze installatie, waar ze meer te weten zullen komen over wat er wel en niet in het toilet mag verdwijnen. Zo mogen vochtige doekjes, zelfs als ze als afbreekbaar worden bestempeld, niet in de wc worden gegooid.

Innovaties 

De nieuwe waterzuiveringsinstallatie is niet alleen een plek voor afvalwaterzuivering, maar ook een testomgeving voor innovatieve technieken. Zo wordt cellulose uit wc-papier teruggewonnen en kan dit hergebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld bankjes.

Daarnaast worden medicijnresten uit het water verwijderd met behulp van UV-licht, een technologie die, als succesvol, breder ingezet kan worden. Via deze lokale waterzuiveringsinstallatie moet het mogelijk worden om het afvalwater in Oosterwold te zuiveren en terug te geven aan de Oosterwoldse natuur.

Gezamenlijk project

De waterzuiveringsinstallatie is een gezamenlijk project van de gemeente Almere, Waterschap Zuiderzeeland, Provincie Flevoland, de gebiedsorganisatie Oosterwold, en bedrijven zoals Oosterhof Holman, Cirtec, Akanova en Van Remmen UV Technology. 

De installatie werd maandagmiddag officieel geopend door Jesse Luijendijk, wethouder gemeente Almere, Jo Caris, heemraad waterschap Zuiderzeeland, en Coos Wessels, directeur Cirtec.

Jesse Luijendijk, Jo Caris en Coos Wessels

1 Reactie