De voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe wooncomplex voor verslaafden in Almere Poort, worden niet tijdelijk stilgelegd. De Stichting Bezwaar Wooncomplex Verslaafden Almere Poort had hiervoor een zogenoemde ‘voorlopige voorziening’ aangevraagd. De bestuursrechter in Utrecht heeft dit verzoek niet toegekend omdat het niet urgent genoeg is.
Eind juni besliste de gemeenteraad van Almere na een lang voortraject dat de verslaafdenopvang Domus van het Leger des Heils definitief in Almere Poort mag komen. Woningstichting Goede Stede gaat hiervoor een nieuw pand bouwen. Er komen wooneenheden voor 36 mensen en het komt te vallen onder beschermd wonen. Omdat deze woonvorm niet paste in de bestaande omgevingsvergunning moest hiervoor een nieuwe vergunning worden aangevraagd. Deze werd verleend.
Overlast van de opvang
De Stichting Bezwaar Wooncomplex Verslaafden Almere Poort is opgezet door omwonenden die bang zijn voor overlast van de opvang en daarom maken ze bezwaar tegen de vergunning. Omdat deze zaak nog loopt had de stichting de voorlopige voorziening -een tussentijdse bepaling waarbij spoed is- aangevraagd bij de rechter. Was deze toegekend, dan hadden alle activiteiten moeten worden uitgesteld totdat er een definitieve uitspraak over de vergunning is.
In de huidige wetgeving zou één omgevingsvergunning voldoende zijn voor het toestaan van beschermd wonen én de bouw van de wooneenheden. De rechter in Utrecht heeft echter geconcludeerd dat de kwestie onder oudere wetgeving valt. Binnen die wetgeving is er naast de vergunning voor beschermd wonen, een aparte vergunning nodig voor de daadwerkelijke bouw van de eenheden.
Aanvraag tweede vergunning
Deze tweede vergunning is dus noodzakelijk in het geval van het wooncomplex voor de verslaafden, maar deze is nog niet aangevraagd. De bouwer heeft bij de rechtbank aangegeven dat dit nog gaat gebeuren. Omdat dit nog niet is gedaan en de daadwerkelijke bouw dus sowieso nog niet kan beginnen, was er volgens de rechter geen spoed en hoeft er daarom ook geen voorlopige voorziening te komen.
De Stichting Bezwaar Wooncomplex Verslaafden Almere Poort gaat bekijken of het aanvragen van een tweede omgevingsvergunning nog nieuwe juridische mogelijkheden biedt om de bouw van de opvang te voorkomen.