Vier jaar lang werden de eerste bewoners van woonproject ‘t Eemgoed in Oosterwold gevolgd met een camera. In de nieuwe documentaire ‘Droomdorp’ laat de VPRO zien hoe inwoners hun ideeën omzetten in werkelijkheid. “Toen ik de eerste plaatjes zag, dacht ik: ‘Dat is Teletubbieland’.”
De groene droom
‘T Eemgoed is tien jaar geleden begonnen als de droom van Sant en Solange. Zij wilden in verbinding met de natuur wonen, maar niet alleen. Dit leidde tot het idee van een woonproject, geheel energieneutraal, zelfvoorzienend en vooral: samen.
“Mensen erkennen dit idee als een soort vanzelfsprekendheid”, zegt Sant. “Het is ook best wel logisch als je wat meer in verbinding met de aarde, met je buren, met je voedsel en met de cultuur die je zelf maakt, leeft.”
Een blanco canvas
Maar waar begin je? Dat is te zien in de eerste aflevering. Die begint met een blanco canvas waar iedereen een eigen stuk grond krijgt. Een stuk grond dat zich bevindt binnen een woongemeenschap, in Oosterwold en naast het voedselbos. Je eigen grond mag je dan naar eigen wensen invullen, maar wel met het milieu als centraal punt.
Gonnie is een van de eerste bewoners en vertelt: “Toen ik de eerste plaatjes zag, dacht ik: ‘Dat is Teletubbieland,’ zo ziet het eruit. Je had die artistieke impressies, en zo zag het er een beetje uit, zo wollig en heel groen. Huizen die bedekt zijn met aarde. Ik vond dat wel een lief beeld.”
Community-leven als droom
Het dorp bestaat uit verschillende typen mensen, zo is te zien in de documentaire. Verschillende leeftijdsgroepen komen samen voor één doel: het ultieme groene dorp maken. Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor de community. “We hebben allemaal een droom en die moeten we samen verwezenlijken”, zegt een van de buurtbewoners.
Een andere buurtbewoner vertelt: “Wij waren echt op zoek naar het communityleven. Het voor elkaars kinderen zorgen, met elkaar de moestuin doen, en dat ik me als moeder niet zo alleen hoef te voelen, zoals ik me in Amsterdam vaak heb gevoeld.”
Verbindingen
Veel van de nieuwe bewoners van ‘t Eemgoed komen uit een drukke stad. Ze hebben behoefte aan rust, natuur en verbinding. En verbinding heeft in dit ‘droomdorp’ meer betekenissen. Verbinding met elkaar, verbinding met de natuur, verbinding met jezelf en je eigen dromen, en de verbinding die je maakt als community.
Een verbinding die in de grote stad vaak verloren gaat. “De natuur is zo vriendelijk en zo echt, en die herinnert ons ook aan wie we zijn. Dat er iets ontstaat, iets groeit, en je eet daarvan. Dat je van je eigen aarde eet, en dat je weet waar het vandaan komt en hoe dat proces gaat, daar zit iets wat we volgens mij helemaal niet meer kennen,” zegt Solange.
De corona challenge
De corona pandemie zorgde ook in ‘t Eemgoed voor problemen. Heel Nederland stond op zijn kop en ook hier merkten ze de gevolgen. De bouw van de huizen kwam stil te liggen, en dit zorgde voor vertraging in de oplevering. Voor sommigen was dit een bittere pil omdat zij hun vorige woning al hadden verkocht.
Hoe zij deze periode doorstaan, is te zien in aflevering 2, genaamd ‘Vruchtbare grond’. Volgende week maandag te zien op NPO 2 en nu al op NPO Start.