Screenshot

Geen uitstoot, maar opname: Bouwstenen halen straks CO2 uit de lucht in Nobelhorst

Lotte Schmidt
Door Lotte Schmidt 475 Views

Een nieuwbouwproject dat geen koolstofdioxide uitstoot, maar het juist uit de lucht haalt. In Almere staat zo’n project op het punt te beginnen. De eerste ‘CO2-negatieve’ stenen maken het mogelijk om CO2  permanent op te nemen. Nobelhorst heeft de landelijke primeur en maakt voor de bouw van 60 duurzame woningen als eerste gebruik van deze stenen.

Afgelopen september kondigde de bakstenenfabrikant Vandersanden aan te beginnen met de productie van de duurzame gevelstenen, die ze Pirrouet noemen. “Ik zeg bewust gevelsteen, want deze worden niet gebakken”, aldus Nathali Donatz van Vandersanden. 

De bouw- en constructiesector is een van de grootste uitstoters van broeikasgassen en is verantwoordelijk voor maar liefst 37% van de mondiale uitstoot. De productie en het gebruik van materialen zoals cement, staal en aluminium hebben een aanzienlijke ecologische voetafdruk.

Bouw stilgelegd

Deze uitstoot leidt er vaak toe dat bouwprojecten stilgelegd of vertraagd worden, omdat ze niet voldoen aan de steeds strenger wordende milieunormen. Dit veroorzaakt problemen tijdens de groeiende vraag naar woningbouw.

Pirrouet gevelstenen (Bron: Vandersanden)

Niet uitstoten, maar opnemen

Bij Pirouet speelt dit probleem niet. In plaats van het achterlaten van die ecologische voetafdruk, wordt deze juist uitgewist. Tijdens het productieproces van Pirrouet wordt per ton 60 kilogram CO2 opgenomen, die zich tijdens de uitharding van de stenen permanent verbindt met calciumhoudende materialen in de steen. Hierdoor verdwijnt de CO2 uit de lucht.

Voor de 60 woningen die gebouwd gaan worden in Nobelhorst, worden 320.000 Pirrouet stenen gebruikt. Dit komt neer op ongeveer 5000 vierkante meter geveloppervlak. Er wordt namelijk per vierkante meter 64 Pirrouet stenen gebruikt. Elke vierkante meter gevel zal 7 kilogram CO2 permanent opnemen. 

Tijdens de levensduur van de stenen wordt daarbovenop nog eens anderhalve kilogram opgenomen. Dus voor deze 60 woningen zal in totaal 42.500 kilogram CO2 permanent opgenomen worden. Deze opgenomen CO2 komt ook niet vrij aan het einde van hun levensduur, zegt de fabrikant.

Foto: Groen Nobelhorst

Redacteur 1Almere
Laat een reactie achter