7820
Almere Buiten

Patiënte wil van tbs-kliniek naar gevangenis en snijdt daarom begeleider in hals

Een wanhoopsdaad uit frustratie was het volgens Miriam K. (30) uit Almere. Naar eigen zeggen zwaaide ze op 10 november met een schilmesje naar een sociotherapeut in de Oostvaarderskliniek.

Maar één centimeter verder en die ‘zwaai’ had een slagaderlijke bloeding veroorzaakt. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat K. acht jaar de cel in. Want het was niet de eerste keer dat ze dit deed. 

De twee agenten van de rechtbankpolitie komen woensdag zonder verdachte de rechtszaal binnen. “Ze weigert mee te komen”, fluistert één van de agenten naar de advocaat van de verdachte.

Alsnog overgehaald

Gelukkig is haar bewindvoerder en mentor in de zaal. Hij mag mee naar het cellencomplex onder de rechtbank om de 30-jarige vrouw uit Almere te overreden naar boven te komen. Dat lukt.

“Het is een beetje moeilijk voor mij. Ik kan het even niet handelen. Ik heb er echt geen kracht voor”, verontschuldigt K. zich als ze voor de rechters zit. Ze ontsteekt nog wel even in woede als ze ziet dat de publieke tribune vol zit met collega’s van het slachtoffer.

“Ik heb niets met die andere mensen te maken hoor! Hoor ik dit niet van tevoren te weten?” Ook dan is het haar mentor die haar met een enkel woord tot rust weet te brengen.

Twee keer eerder

Goed omgaan met emoties, dat is precies het probleem bij de tbs-patiënte. In de Oostvaarderskliniek liepen de emoties al langere tijd op voordat ze een sociotherapeut in zijn hals stak.

K. was gefrustreerd omdat haar telkens therapie werd beloofd, maar die startte maar niet. “Ik wilde daar niet meer zijn. Ik wilde naar de gevangenis om mijn straf uit te zitten en ik dacht: dat kan ik bereiken door met een mes te zwaaien. Dat is me twee keer eerder ook gelukt.”

Soortgelijke incidenten

Op het strafblad van K. prijken inderdaad twee soortgelijke incidenten. In 2014 ging het mis en in 2021 stak ze een GGZ-medewerker met een scheermesje. Ze kreeg toen zes maanden cel en tbs met dwangverpleging. Ze zou ook hebben verteld aan een medepatiënt in de Oostvaarderskliniek dat ze eerder iemand in zijn nek had gestoken omdat ze overgeplaatst wilde worden.

Een andere medepatiënt zou ze een dag voor de steekpartij hebben gezegd dat er ‘iets heel ergs’ zou gaan gebeuren. 

Schilmes voor smoothie

In de rechtszaal zegt K. dat de negatieve gebeurtenissen zich opstapelden in de tbs-kliniek, maar dat ze op het moment zelf handelde vanuit een opwelling.

Ze zei de intentie te hebben gehad om het schilmesje, dat ze had gekregen om fruit te snijden voor haar smoothie, gewoon terug te geven aan de sociotherapeut. Maar toen werden alle emoties haar toch weer te veel. 

De sociotherapeut zat met een andere patiënt in een kantoor achter een computer toen K. binnen kwam lopen. Hij stond op om het mesje aan te pakken, maar zag toen dat ze een snijbeweging naar zijn hals maakte. “Ik voelde dat het bloed uit mijn keel liep. Ik dacht dat ik dood ging”, verklaarde hij eerder tegenover de politie.

Als de rechter ter zitting vertelt welk letsel hij had kunnen oplopen aan luchtpijp en schildklier of wat er had kunnen gebeuren als ze de slagader had geraakt, raakt K. in paniek. Ze wil even een pauze en de voorzitter van de rechtbank geeft die. 

Voorbedachten rade

“Het had veel erger kunnen aflopen voor het slachtoffer”, zegt de officier van justitie even later. “Agressie tegen functionarissen met een publieke taak worden met prioriteit opgepakt. Daarom staan we, in tegenstelling tot veel andere zaken, nu al op zitting. Hier dient lik op stuk plaats te vinden.” Ze eist een celstraf van acht jaar voor de steekpartij.

Volgens het OM heeft K. met voorbedachte rade gehandeld, omdat ze na het incident onder meer zou hebben gezegd: “Ik weet dat je door een klap te geven niet wordt aangehouden in de kliniek, daarom heb ik met een mes gestoken. Als zij met mijn leven gaan spelen, kan ik ook met hun leven spelen.”

De tbs-maatregel waar K. ten tijde van het incident onder viel wordt na een eventuele straf hervat. Ook vroeg de openbaar aanklager een schadevergoeding van iets meer dan 10.000 euro toe te wijzen. Het vonnis is over twee weken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant