1180
Almere

Maatregelen stroomnet bieden hoop voor woningbouw, maar situatie bedrijven blijft onveranderd

De auto alleen buiten de spits opladen, weer terug naar gas en hybride warmtepompen bij bestaande woningen. Dat zijn een aantal van de maatregelen die netbeheerders TenneT en Liander voor ogen hebben om de problemen op het stroomnet tegen te gaan. Hoewel deze maatregelen hoop bieden voor de woningbouw, blijft de situatie voor bedrijven onveranderd.

Twee jaar geleden maakte netbeheerder TenneT bekend dat de Flevopolder, waaronder Almere, de maximale capaciteit voor teruglevering van elektriciteit had bereikt. Bedrijven en instellingen, zoals scholen of supermarkten, kunnen sindsdien niet meer op het stroomnet aangesloten worden en staan op een wachtlijst.

Eind vorig jaar kondigde de gemeente Almere een directe stroomstop aan voor nieuwbouw van woningen en verduurzaming van bestaande bouw in een groot gedeelte van de stad. “Op dat moment was er voor ons ook noodzaak. Betekende dit dat de woningbouwplannen moeten stoppen in Almere?”, zegt Alexander Sprong, wethouder Milieu en Klimaat.

Lees ook: Dit zijn de oorzaken en gevolgen van de stroomstop in Almere

Maatregelen

TenneT en Liander hebben in het Actieplan Netcongestie Flevopolder tien maatregelen voorgesteld om de gevolgen van netcongestie te beperken tot de structurele uitbreidingen van het elektriciteitsnet in 2029 zijn gerealiseerd. Vier maatregelen zullen waarschijnlijk het meeste effect hebben.

  1. Inzet van regelbare opwek: tijdelijk gebruik van grootschalige generatoren op gas om elektriciteit op te wekken waar dit het meest nodig is.
  2. Netbewuste nieuwbouw: vanaf 2027 worden nieuwbouwwoningen gebouwd die minder stroom verbruiken.
  3. Netbewust laden van elektrische voertuigen: laadpalen die tijdens piekuren op het net tijdelijk niet laden.
  4. Netefficiënte installaties in bestaande bouw: installatie van hybride warmtepompen in plaats van volledig elektrische warmtepompen bij bestaande woningen.

Wethouder Sprong vertelt dat er de afgelopen periode veel inzet is geweest om de problemen op het stroomnet aan te pakken: “Het is goed om te zien dat onze inspanningen aansluiten bij een deel van de maatregelen die het meest helpend zijn.”

Energie delen

In Almere zijn al enkele pilots gestart om het stroomnet te ontlasten, waaronder Energy Hubs en de balanswijk. In een balanswijk wordt opgewekte energie die door een huishouden niet wordt gebruikt, in dezelfde buurt door anderen gebruikt.

De pilot Energy Hubs gaat van start op bedrijventerrein De Vaart, waar een groep bedrijven hun energie samen in een pot stopt en deelt. Op die manier creëren ze ruimte voor uitbreiding van bepaalde bedrijfsprocessen of vestiging van een nieuw bedrijf. “Als bedrijven nu de netbeheerder bellen voor extra stroom omdat ze een nieuwe machine moeten aanschaffen, komen ze op een wachtlijst te staan. Met die energyhub kunnen bedrijven energie delen”, zegt Sprong.

Momenteel is het nog niet toegestaan om zomaar energie te delen. Na een jaar zullen de netbeheerders de pilots evalueren en kan het energie delen wellicht op meerdere plekken mogelijk worden.

Zorgen

Hoewel wethouder Sprong blij is met de maatregelen, maakt hij zich zorgen of ze op tijd ingevoerd worden. “De tijd dringt tussen nu en 2029. Als een van de maatregelen niet doorgaat, dan betekent dat we niet alle woningen kunnen realiseren. Bovendien moeten voor sommige maatregelen ook de wet worden aangepast.”

Na de zomer starten de netbeheerders met regionale subteams om de maatregelen verder uit te werken. Almere zal deelnemen aan de subgroepen ‘regelbare opwek’ en ‘netbewuste nieuwbouw’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant