9.8K47
Almere

Bezuinigingen bij gemeente Almere: de zwaarste klappen op een rij

Minder geld voor speeltuin ‘De Speelhaven’ in Almere Haven, minder gymzalen voor scholen en de gemeente wil de parkeertarieven fors verhogen. Met deze en andere maatregelen wil de gemeente Almere het huishoudboekje op orde krijgen. Het is duidelijk dat alle Almeerders de maatregelen gaan voelen.

Het onderhoud van de openbare ruimte lijkt de grootste klap te krijgen. Zo wil de gemeente nog dit jaar 3,5 miljoen bezuinigen op het dagelijkse onderhoud.

Dat betekent voor de Almeerders dat er meer graffiti op de muren blijft staan, er meer overwoekerend groen in de wijk groeit en er minder veiligheidsdrempels in buurten komen.

Meer betalen voor parkeren
Om een deel van de financiële klap op te vangen, wil het college extra geld verdienen aan auto’s. Zo gaan de parkeertarieven overal met 17,5 procent omhoog.

Verder moet er in Almere Buiten meer betaald worden voor een dagkaart, het tarief stijgt van twee naar drie euro. Daarnaast krijgen inwoners geen korting meer op vergunningen en abonnementen. Zo hoopt de gemeente 2,8 miljoen euro extra te verdienen.

Speeltuin opnieuw op hakblok
In 2022 werd een bezuiniging op speeltuin De Speelhaven nog teruggedraaid na een grote opstand onder bewoners, maar nu lijkt de speelplek toch weer op het hakblok te liggen.

Het gaat om een bezuiniging van 50.000 euro, voor het beheer van de speeltuin. Of dat voor een sluiting zorgt, is nog de vraag.

Lichtpuntje voor cultuur
Terwijl een groot deel van de stad geraakt gaat worden door de bezuinigingen en lastenverhogingen, lijkt de cultuursector -waaronder theaters en poppodia- gespaard te worden.

Het college wil slechts drie ton bezuinigen op een totaal van 16,1 miljoen euro. Daarnaast weigert het college te snijden in de armoedebestrijding.

Nog lang niet voldoende
Met de donderdag aangekondigde maatregelen wil de gemeente zo’n 21,8 miljoen bezuinigen en opbrengen. Dat is een stuk minder dan de eerder genoemde 50 miljoen euro.

Volgens de gemeente is dit de laatste ronde. Er komt namelijk ook nog een -toch wel langverwachte- bezuiniging op jeugdzorg aan van 17 miljoen euro en een bezuiniging van 10 miljoen op allerlei andere onderwerpen.

Van de lijst zijn sommige bezuinigingen ook afhankelijk van de liefdadigheid van andere gemeenten. Zo wil Almere bijna een miljoen euro minder afdragen aan de veiligheidsregio.

Beren op de weg
Met de maatregelen hoopt de gemeente de komende jaren genoeg geld over te houden en ingrijpen van de provincie te voorkomen.

De stad moet nog wel een aantal hordes nemen. Zo moeten de voorgestelde bezuinigingen nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad en nog langs de provincie.

En daar komt bij dat Almere dus nog -minimaal- 17 miljoen euro op andere vlakken moet bezuinigen. Daar heeft de gemeente, naar eigen zeggen, nog een jaar de tijd voor. In september buigt de raad zich over de voorstellen en maatregelen.

 1. Wordt tijd dat de overheid ingrijpt en Almere onder curatele zet (artikel 12)
  Doen ze dat niet kunnen we weer wachten op het volgende ondemocratische prestige object wat weer miljoenen verlies betekent , zie Floriade, verijdbaar podium, kasteel ijsbaan , het gaat maar door en de Almeerders zijn elke keer de klos.

 2. Wordt tijd dat de overheid ingrijpt en Almere onder curatele zet (artikel 12)
  Doen ze dat niet kunnen we weer wachten op het volgende ondemocratische prestige object wat weer miljoenen verlies betekent , zie Floriade, verijdbaar podium, kasteel ijsbaan , het gaat maar door en de Almeerders zijn elke keer de klos.

 3. Hoe zou dat nou komen: Het totale verlies van de Floriade is uitgekomen op 103,3 miljoen euro. Het idee is om het bedrijf Floriade BV, dat werd opgericht voor de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling, voorlopig niet op te heffen.
  Maar positief punt: Gemeente Almere heeft zich wel kunnen presenteren.
  Ach ja daar mag toch wel een prijskaartje tegenover staan. En nu moeten we zo snel mogelijk een inhaalslag doereacn. Dit gaat wel ten kosten van de bewoners!!!

 4. En ja hoor daar zijn de bezuinigingen die het gat van de floriade moet opvullen.
  Omdat er met geld werd gesmeten door ijverige ambtenaren moeten nu de bewoners van deze stad de rekening betalen.

 5. Dus omdat de gemeente gefaald heeft met Floriade en andere dingen zijn wij burgers de pineut echt te schandalig voor woorden ga het geld maar halen bij mevr Jorritsma want die heeft alles leeg geplukt voor dat zij burgemeester werd had Almere genoeg in de pot zitten

 6. Als bewoner van Almere vraag ik mij af waarin ik moet opdraaien voor het financieel wanbeleid van de gemeente. Ik heb niet gevraag om het debacle floriade wat miljoenen meer gekost heeft, ook het niet aanleggen van rioleringen in een bepaalde wijk die alsnog gerealiseerd moet worden. Ik vraag mijn dan ook af, wie er van deze fouten goed geprofiteerd heeft, ga bij deze personen eerst maar eens geld weghalen voordat er bezuinigingen moeten plaats vinden. Maar ja we verhogen gewoon de ozb en iedereen betaald lekker gewoon mee. Het is eigenlijk gewoon een schande

 7. Miljoenen weg gooien met de floriade en nog een keer 51 miljoen extra uitgeven aan het floriade terrein om te dure huizen te bouwen voor mensen met te veel geld
  En de Almeerder kan daar ongevraagd voor opdraaien laat mensen de stad besturen die ook verstand hebben van het werk en niet een groepje onnozele

 8. C van Lammeren zegt:

  Het is ronduit schandalig dat de inwoners van Almere nu moeten bloeden voor het ontzettend domme beleid wat de gemeente de laatste jaren heeft uitgevoerd. Ik woon al meer dan 44 jaar in Almere, maar zo erg als de gemeente er nu voor staat is diep, maar dan ook diep triest.

 9. J.Blokzijl. zegt:

  Zijn we niet een beetje geld kwijtgeraakt aan die kut Floriade.
  Nu kunnen wij voor de kosten opdraaien.

 10. Hallo,

  Ik heb al eerder een reactie geplaatst maar totaal geen bericht hier van ontvangen.

  Bij ons in de wijk Regenboogbuurt is een renovatie geweest. Op sommige plekken een prima verbetering maar op veel plekken totaal niet. De in breng die de bewoners zouden hebben doormiddel van een zogenaamde straat ambassadeur was een totale onzin er is vrijwel niets van de voorstellen aangenomen wat de Gemeente Almere een hoop geld mee had kunnen besparen een gemiste kans.

  Nu zitten we met een groot parkeer probleem en een duur onderhoud aan het groen wat geplant is erg jammer.

  Dit was een kleine reactie op de Gemeente Almere en ben benieuwd of dr een terugkoppeling ga ontvangen.

  Met vriendelijke groet,

  Saskia Bakker

 11. Gemeente strooid met geld, organiseert de floriade en de bewoners mogen het allemaal betalen

 12. J.Overdijk zegt:

  Hoezo bezuinigen op onkruid verwijderen , daar deden ze toch al niets aan. En de Almeerders maar gemeente belasting betalen . Wie zitten er te slapen in het bestuur?

 13. Er word niet gesproken over de wanorde in de gemeente bijvoorbeeld de floriade domper en nog meer projecten die zijn mis gelopen door slecht beleid. Het is dus niet eerlijk om de bewoners te laten opdraaien voor de fouten van de gemeente.

 14. Het kan in Almere? De Floriade Expo 2022 ( kosten buiten proportie )moest en zal er komen met alle gevolgen nadien de belasting betaler mag op de blaren gaan zitten. Wijken zullen gaan verpauperen wat nu al gaande is in diverse wijken. Ingrijpen van de Provincie je kan er op wachten. Te triest voor woorden ook met name voor de jeugdzorg.

 15. Ja, mooi hè.
  Elke burger in Almere wist dat dit eraan zat te komen. De gemeente geeft te veel geld uit aan projecten waarvan al bekend is dat verlies op gaat leveren. Oa de floriade. Daar hebben de burgers niet om gevraagd. Maar die mogen nu wel de consequenties dragen en voelen. Er moet toch bakken met geld binnenkomen? Al die gestegen woz waarden en heffingen. Bizarre mensen in de gemeente. Lekker makkelijk uitgeven als het niet van jou is. En als het te heet onder hun voeten wordt vertrekken ze. Functie elders.
  Pffffff

 16. J.Hilster zegt:

  En dannog een feest vieren voor het 50 jaar bestaan van almere.belachelijk.we hoeven niks te vieren.schei is een keer uit met allerlei projecten de eerste 25 jr.zorg dat je stad op orde is.en scheid uitmet interim bestuurders die veel te veel geld kosten.mischien kan je ook wat ambtenaren lozen die voor deze ellende gezorgd hebben.zoals degene die wil vergroenen maar niet heeft stilgestaan bij de kosten van onderhoud.

 17. Het wordt tijd dat er een bezem door het gemeente bestuur van almere gaat. Gewoon ongehoord dat de bewoners van Almere moeten opdraaien voor het wanbeleid van de gemeente. Het wordt ook tijd dat de burgers hun stem laten horen, over deze bezuinigingen.

 18. De Floriade was een prestige object van burgemeester Jorritsma. Ze is op tijd van het toneel verdwenen, maar de burgers van Almere betalen nu voor haar wanbeleid.

 19. Jan van den Nagel zegt:

  Het wat ze uit gegeven hebben niet alleen , maar wat ze weer uit willen gaan geven over de rug van de burger ,,dat is het verhaal ,,loop 10 min door de wierde ,,weet je genoeg hoe de boel verloederd!!!

 20. Hallo,

  Dit is dan de zoveelste die zegt, waar de fuck is Gemeente Almere mee bezig!! Geld weg gooien dat kunnen we allemaal. Maar de Foriade flop is zoals iedereen wel dacht een mega flop geworden en wij als inwoners mogen zoals gewoonlijk weer opdraaien om het gat te dichten. Jammer gemeente Almere misschien eerst eens nadenken voordat je er geld in pompt. Kijken waar je het meeste profijt van hebt. Met mooi weer de inwoners laten zwemmen, kijk dan komt er geld binnen wat mensen graag willen uitgeven om lekker te kunnen zwemmen bij mooi weer!! En niet in plassen waar blauw alg in voor komt want daar worden we ziek van. Dit had een goeie investering kunnen zijn!! Gemiste kans gemeente Almere. Maar zo zijn er genoeg dingen die we kunnen noemen. Kijk en lees reacties van mede inwoners.

 21. Hanneke Henkelman zegt:

  Godzijdank ben ik op tijd uit Almere vertrokken weliswaar ook naar een gemeente met financiële problemen (maar welke gemeente heeft deze niet)hoef ik ook niet op te draaien voor die Floriade ellende en de riolering wat ook voorkomen had kunnen worden als ze het wat beter hadden uitgezocht

 22. B. Postema zegt:

  Het gemeentebestuur van almere is net een fucking kleuterschool. Ze kijken en weten niet wat ze doen met het geld van zijn hardwerkende burgers die voor dat beleid ook nog eens de rekening gepresenteerd krijgen. Tijd dat wat er zit opstapt en mensen neerzetten die wel weten wat ze doen

 23. Bep Pommee zegt:

  Het is schandalig dat ze gaan bezuinigen op de jeugdzorg! Daar moeten ze juist gaan investeren. De jeugd is de toekomst!

 24. Terug naar de Jordaan jaren 50 ! ik woon al 30 jaar in Haven en met veel plezier ! Mijn auto moest gekeurd worden en ik besloot om eens terug te lopen door de verschillende wijken naar mijn huis ! 25 min lopen en het deed me denken aan mijn jeugd jaren in de jordaan . Verpaupering , vuil , stoepen en wegen , groen enz ,verloedering in aanzicht , zelf borden en palen krom of vies ! Wat velen zeggen is dus waar ! Almere-Haven verloederd . Zo zonde ! Waar is het bestuur mee bezig ???

 25. Ja hoor, parkeertarieven nog verder verhogen. Jatten van de burger is het enige wat ze kunnen bedenken. Dat er veel minder geparkeerd gaat worden komt niet op in hun domme hoofdjes en dat de middenstand daar puur de rekening voor betaald snappen ze kennelijk ook nog steeds niet. Ik parkeer niet meer in Almere Stad noch Buiten. Succes onnozele bestuurders.

 26. Ja het kan allemaal in Almere en vervolgens mag je door mismanagement gaan betalen. En de burger wordt niet gehoord. De Floriade een grote flop en maar doorgaan. Als je naar de fietspaden en stoepen kijk wordt het er ook niet beter op. Het kasteel afbouwen was beter geweest plus het was een leuke plek om te vertoeven en hadden we genoeg overgehouden om de anderen zaken op te lossen.

 27. Ik woon nog niet zolang in Almere, van begin afaan zag ik wanbeleid, Oosterwold, je kon toen vrij goedkoop stuk grond kopen, nu de kosten enorm zijn omdat er betaald moet worden voor aanleg riool worden huizen voor enorme bedragen verkocht, zou het niet eerlijk zijn als een gedeelte vd overwaarde van deze huizen worden gebruikt om de aanleg riool te betalen, en niet wij, de burger.
  En dan mw Jorritsma met haar Floriade, woont in een riant huis, oude burgemeester Weerwind heeft ook behoorlijk met geld gesmeten, wanbeleid keer op keer, en wij de burger moeten dus meebetalen aan wanbeleid, hogere parkeerkosten, minder groenvoorzieningen, WOZ waarde weer omhooggevallen, en alles is al zoveel duurder geworden.
  Er zullen weer meer burgers in de armoede terecht komen, schande schande.

 28. Coen Mulder zegt:

  Met dank aan alle ambtenaren die een bord voor hun kop hadden in verband met het doordrukken van de Floriade

 29. Er werd al door sommige partijen in de raad gewaarschuwd voor de financiële catastrofe die de floriade met zich mee zou brengen. Maar het was natuurlijk een project wat Almere op de kaart zou zetten er zitten mensen in de gemeente raad die geen enkele beslissing kunnen nemen zonder akkoord van de hoge ambtenaren want die maken de dienst uit in deze stad. Het zijn allemaal zakkenvullers en eigenlijk een beetje corrupt wat dus ten kosten gaat over de rug van de inwoners van Almere.

 30. Bloedzuigers zegt:

  We weten allemaal wel dat Jorritsma de eigenaar is van Jorritsma Bouw toch? En ze mag zichzeld de floriade dan misschien niet toekenen als bouwproject maar een vriend of vriendin met bouwbedrijf B kan deze wel krijgen en die geeft een ander leuk miljoenen project aan Jorritsma, en zo krabben ze elkaars rug. Eindstand hebben wij met onze hard verdiende belastingcenten die klojos rijk gemaakt. En nu willen ze nog meer geld. Hoelang nog voordat we echt eens wat gaan doen?

 31. Mariska Veerman zegt:

  ONBEGRIJPELIJK
  hoe lang heeft Almere doorgedrukt met de Floriade. Verantwoordelijken ga je je leven lang DIEP DIEP schamen.

  Ergens voor gaan liggen is duidelijk niet de cultuur, maar zadelt IEDERE Almeerder nu op met de gevolgen.

  Jarenlang met veel plezier naar Speelhaven gereden. Veilige haven voor gezinnen met minder geld. De Schoor wordt dus ook weer gekort. Kansloos….

 32. Jan van Loo zegt:

  Klagen helpt niet
  We hebben deze raad zelf gekozen.
  Bezuinigen op jeugdzorg betalen wij later dubbel terug
  nog los van de ellende voor de personen.
  Aan bezuinigen ontkomen we niet, maar ik verwacht van de raad meer inbreng dan bezuinigen. Kom met oplossingen!

 33. Woon al meer dan 30 jaar in dit …… en de gemeente is al die jaren onbetwist wereldkampioen in het geld over de balk smijten en de inwoners uitknijpen

  Het podium, het kasteel, de floppiade en het riool in Oosterwold zijn een paar voorbeelden waarbij miljoenen verspeeld zijn en het eind is nog niet in zicht. Al deze mislukte projecten mag de burger betalen
  Wat een ‘geweldig’ dorp is dit toch
  En de bevolking blijft gewoon zwijgen

 34. Ik en vele anderen moeten veel afval heffing betalen.
  Terwijl er veel gedumpt wordt op straat.
  Ben een keer aangesproken geworden door iemand die zelf kwijtschelding krijgt, waarom ik een foto nam.
  Dat ik geen kwijtschelding krijgt is tot daar aan toe, maar dat ik en velen ervoor moeten opdraaien voor wat een ander met eventuele kwijtschelding op straat dumpt, is voor mij een brug te ver.

 35. Wij kiezen zelf al jaren bij de gemeente verkiezingen voor deze partijen en dus ook deze ambtenaren zoek dus de schuld hiervan bij jezelf

 36. Fred Binda zegt:

  Ik denk waarom werken wij eigenlijk? Voor de gemeente? Elke keer maar verhogingen. Alle soorten belastingen betalen en dan nog eens voor parkeren. Heb je een gehandicapten parkeerkaart krijg je toch een boete. Ipv naar de auto toe te lopen en kijken doen ze niet. Dan maken ze een foto van afstand en zeggen dat het niet leesbaar was.

 37. Sorry!
  Maar is geen tijd dat we met zijn allen gaan opstaan. En actie komen voor het stadhuis.
  Want leuk alle berichten maar een protest actie leverd denkt meer op.
  Laat organisatoren van die Fucking Florida en de wethouders die verantwoordelijk zijn of waren er voor opdraaien.
  Dus wie prikt een datum??

 38. Sorry!
  Maar is geen tijd dat we met zijn allen gaan opstaan. En actie komen voor het stadhuis.
  Want leuk alle berichten maar een protest actie leverd denkt meer op.
  Laat organisatoren van die Fucking Florida en de wethouders die verantwoordelijk zijn of waren er voor opdraaien.
  Dus wie prikt een datum??

 39. Het is een schande dat wij als burger moeten opdraien wat de gem almere allemaal fout doet ga eens achter de buitenlanders aan die hier wonen en nog steeds op eigen kenteken rijden betalen helemaal niets aan de maatschappij

 40. John de Vries zegt:

  Dat er nu bezuinigd moet worden is natuurlijk ook de schuld van de burgers die jaren op de partijen heeft gestemd die voor deze shit heeft gezorgd. Dat is niet de schuld vd partijen die nu de boel op moeten ruimen. De VVD, een vd partijen die hieraan schuld heeft, trekt nu de handen terug om te helpen het kasboek op orde te krijgen. Zo kunnen ze mooi weer spelen.

 41. En Leefbaar Almere is de raad ingelicht men vanwege het gratis parkeren in zijn verkiezingsprogramma.
  Nu heeft deze partij een wethouder en wat denk je i.p.v. consolideren of verlagen van de parkeertarieven worden ze exorbitant verhoogd. Geen zwembad maar wel een melkkoe!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant