2971
Almere

19-jarige Almeerse verdachte vrijgelaten: moet wel enkelband dragen

De rechtbank in Groningen heeft besloten om de 19-jarige Adam A. uit Almere, die verdacht wordt van betrokkenheid bij bendegeweld in Oude Pekela en Winschoten, voorlopig vrij te laten. Dat meldt RTV Noord. Adam A. moet tijdens het wachten op zijn definitieve berechting een enkelband dragen.

De verdachte heeft bekend dat hij op 10 juli vorig jaar als chauffeur diende bij beschietingen op een woonhuis en winkelpand in Oude Pekela. Hij kreeg hiervoor 150 euro. Drie dagen later was hij opnieuw chauffeur toen club La Luna in Winschoten werd beschoten, waarvoor hij 200 euro ontving. Beide ritten werden geregeld via de deels anonieme chatapp Snapchat.

Tijdens de zitting

Tijdens een inleidende zitting ontkende Adam A. dat hij op de hoogte was van de doelen van de ritten. Hij beweerde dat hij dacht dat hij was ingehuurd door onbekenden om naar Oude Pekela en Winschoten te rijden vanwege een ruzie met een vriendin. “Ik wist niets over een vuurwapen. Ik wist niet dat er geschoten werd,” verklaarde hij.

De rechters bekritiseerden zijn betoog. Zij snapte niet hoe hij dit kon doen terwijl hij in 6 vwo zit. “Je vraagt helemaal niets? Je doet alsof je de onschuld zelve bent,” zei een van de rechters. Adam A. beweerde zijn medeverdachten niet persoonlijk te kennen en stelde dat ze de afspraken via Snapchat maakten.

Bewijs

Bij het schietincident in Oude Pekela werd de schutter achtervolgd door ‘een kale man’. De passagier/schutter van Adam A. sprong in de auto en riep dat ze snel weg moesten. Adam A. beweert geen wapen te hebben gezien.

Politieonderzoek toont echter een ander beeld. Uit gegevens van zijn telefoon blijkt dat hij termen uit de drugswereld gebruikte. Een van de rechters merkte op: “Als ik dat beluister denk ik: je was met dingen bezig waarmee je zei niet bezig was.”

Medeplichting voor poging tot moord

Hoewel de schietpartijen geen gewonden veroorzaakten, beschuldigt het Openbaar Ministerie (OM) Adam A. ervan als chauffeur medeverantwoordelijk te zijn voor het schieten. In het geval van het woonhuis in Oude Pekela beschuldigt men de verdachte van een poging tot moord.

Officier van justitie Duminda Menting gaf aan dat het een moeilijke beslissing was om de verdachte vrij te laten in afwachting van zijn definitieve berechting. “Het gaat om zeer ernstige feiten, waarop hoge straffen staan. Er is sprake van een geschokte rechtsorde. In dit geval maken we geen bezwaar, maar dan wel onder strenge voorwaarden, zoals onder elektronisch toezicht.”

Adam A. kan pas vrij bewegen zodra zijn enkelband functioneert, wat nog enkele weken kan duren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant