2531
Almere

800 iepen in Oosterwold worden nu officieel gekapt, risico op afbreken te groot

De 800 iepen aan de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg in Almere Hout worden officieel gekapt. Dat heeft de gemeente laten weten in een brief aan de raad. De huidige bomen vormen een gevaar vanwege het risico op afbreken. De bomen worden in fases gekapt en vervangen. 

Er was eerder enige verwarring of de bomen wel of niet zouden worden gekapt, mede door bezwaren van bewoners. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat alle bomen structurele problemen hebben op de plek tussen het wortelgestel en de stam, waardoor ze kunnen omvallen. Daarom worden alle bomen gekapt en vervangen.

Fases

Het scenario om alle bomen in één keer te kappen viel al snel af, omdat dit een te grote impact zou hebben op de omgeving en de verblijfplaatsen van de vleermuizen. Daarom is besloten om eerst een groot deel te vervangen, namelijk de zwakste bomen.

Ongeveer 480 bomen zijn er het slechtst aan toe. Deze moeten komende winter al plaatsmaken. Het overige deel, zo’n 320 andere bomen, blijft voorlopig staan. Die worden over 5 tot 10 jaar vervangen.

Bomenlandschap

De afgelopen maanden heeft de gemeente bijeenkomsten gehouden met bewoners om te bespreken wat er met de vrijgekomen stukken grond moet gebeuren. Ongeveer 25 bewoners hebben deze bijeenkomsten bijgewoond.

Het huidige plan is om de iepen te vervangen door diverse boom- en struiksoorten. Daarnaast worden er waterpartijen aangelegd om een gevarieerd bomenlandschap te creëren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant