1.3K0
Almere

Vader Steven Bergwijn: ‘Hij nam de voetbal zelfs mee naar bed’

Toen Almeerder Steven Bergwijn nog in de buik van zijn moeder aan het schoppen was, wist zijn vader het al: “Als hij groot wordt, gaat hij voetballen.” Nu, 26 jaar later, speelt hij in het Nederlands Elftal. Woensdag staat de ploeg na twintig jaar in de halve finale van het Europees kampioenschap. Of Bergwijn in de halve finale in de basis zal staan, is nog onduidelijk. Eén ding is zeker: zijn vader, Steven Bergwijn senior, is supertrots op zijn zoon.

Beginjaren

De familie Bergwijn komt uit de Pijp in Amsterdam-Zuid, waar Steven ook is geboren. Niet lang daarna verhuisde het gezin naar Almere zodat de kinderen meer ruimte hadden. Ze kwamen in Almere Buiten terecht. 

De vader van Steven vertelt dat zijn zoon vanaf zijn tweede jaar al gefascineerd was door de bal. “Hij nam hem overal mee naartoe, zelfs naar bed.” Op zijn vierde sloot hij zich aan bij ASC Waterwijk, waar hij eigenlijk nog te jong was om te spelen. Hij begon in de puppybak.

Bergwijns vader was destijds assistent-trainer bij Waterwijk en herinnert zich de leuke en moeilijke momenten: “Soms werd hij boos op me omdat ik hem van het veld moest halen. Maar iedereen kreeg gelijke kansen.”

Al snel bleek dat Steven met zijn leeftijdsgenoten kon meekomen, en zelfs boven hen uitstak. “Dat viel op bij Waterwijk-trainer Peter Riebel, die helaas een paar jaar geleden is overleden.” Op vijfjarige leeftijd speelde hij al in de selectie tussen jongens die twee tot drie jaar ouder waren.

Overgang naar Ajax

Als zesjarig jongetje werd Bergwijn opgemerkt door de scouts van Ajax en werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax. Zijn ouders hadden daar wat moeite mee: “Hij ging toen met jongens spelen die echt heel goed kunnen voetballen. Steven was vroeger al een rustige, ingetogen jongen. We waren bang dat hij zou ondersneeuwen. Maar hij deed het vanaf dag één goed en kreeg meteen respect vanwege zijn voetbalkwaliteiten.”

Een jonge Steven Bergwijn bij Ajax. Bron foto: AFC Ajax

Het combineren van school en voetbal was voor Bergwijn geen probleem. Hij was gemotiveerd om in beide te slagen. Al was voetbal voor hem het belangrijkste. Volgens de vader van Bergwijn zei hij altijd: “Pa, school is belangrijk, maar ik vind voetbal belangrijker. Ik ga toch profvoetballer worden.”

Zijn vader drong nooit aan op prestaties. “Hij moest plezier hebben, dat is het belangrijkste. Het maakte ons niet uit wat hij zou worden, al zou hij hamburgerbakker bij de McDonald’s worden. We houden van hem.” Steven wordt door zijn vader beschreven als een nuchtere jongen: “Gewoon down-to-earth.”

Nederlands elftal

Op 21-jarige leeftijd maakte Bergwijn zijn debuut in het Nederlands elftal, iets waar zijn vader met trots op terugkijkt. “Het is het mooiste wat er is. Het is een eer.” Tijdens dit Europees kampioenschap heeft Steven al wat minuten mogen maken in de wedstrijden tegen Roemenië en Turkije. “Jammer dat hij die blessure heeft gekregen. Tegen Turkije kon hij niet meer voluit gaan.”

Of Steven in de basis staat opgesteld weet Bergwijns vader niet: “Ik heb elke dag contact met hem, maar dan praten we niet over voetbal. Dat doen we nooit voor een wedstrijd. Steven moet gewoon op zijn kans wachten en dan zijn ding doen.”

De vader van Bergwijn hoopt dat Nederland woensdag wint, ongeacht of Steven speelt of niet. “Ze moeten gewoon winnen, dat zou het mooiste zijn.” De familie Bergwijn reist woensdagochtend naar Duitsland om de wedstrijd te zien en Steven te supporten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant