2261
Almere Buiten

Konikpaarden mogen niet meer grazen in Oostvaardersveld, ‘is dierenmishandeling’

Het laten grazen van konikpaarden in een specifiek deel van de Oostvaardersplassen is in strijd met de wet. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. Dat is één van de hoogste bestuursrechters in Nederland. Er zou sprake zijn van dierenmishandeling.

Het gaat om het Oostvaardersveld, een gebied aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen, tussen de Praamweg en de A6.

Grote klis

In het Oostvaardersveld groeit de ‘grote klis’, een stekelige plant die bij de paarden voor irritatie zorgt. “Het komt voor dat de konikpaarden tranende ogen, oogontstekingen en oogletsel oplopen, doordat zij grazen tussen de grote klis.”

Volgens het college is het Oostvaardersveld daarom geen geschikte plek om konikpaarden te laten grazen en is het dierenmishandeling. Daarmee is Staatsbosbeheer in overtreding.

Minister moet handhaven

Het CBb draagt de minister voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur op om te handhaven tegen de grazende paarden. Staatsbosbeheer heeft twaalf weken de tijd om de paarden daar weg te halen, daarna moet de minister optreden.

De zaak is aangespannen door de stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer. De uitspraak van het CBb is definitief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant