95310
Almere

Reuzenberenklauw overwoekert Almere, achterstand in onderhoud

De reuzenberenklauw staat in bloei en dat leidt op veel plekken tot overlast. De gemeente Almere heeft haar handen vol aan de bestrijding van de invasieve exoot, die flinke blaren kan veroorzaken. Omdat de zaden van de berenklauw heel ver weg kunnen waaien en tien jaar in de grond blijven zitten, is het dweilen met de kraan open.

Op meerdere plekken in Almere groeit de berenklauw extreem hard. Een Almeerder meldt aan 1Almere dat de plant de vluchtstroken langs de snelweg blokkeert waardoor je niet meer veilig kan opstellen bij pech. Een inwoner uit Literatuurwijk zegt dat de reuzenberenklauw zelfs de tuinen binnendringt.

Achterstand onderhoud

Wethouder Micha mos vertelt dat de berenklauw binnen de gemeente toeneemt. Op gemeentelijk grondgebied wordt momenteel het reguliere beheer uitgevoerd, waarbij de bloei van de berenklauw wordt voorkomen. Daarnaast worden groenaannemers ingezet voor het uitgraven en maaien van de planten. “In Almere heeft de aannemer achterstand, maar hij is volop bezig met het verwijderen van de bloeiende reuzenberenklauw”, zegt de wethouder.

Mos geeft aan dat het probleem niet meteen opgelost zal zijn: “De reuzenberenklauw wordt alleen beheerst, we krijgen de plant niet volledig weg.” Als de gemeenteraad meer maatregelen wil, dan moet er volgens de wethouder gesproken worden over extra financiële middelen.

Almeerders steken zelf de handen uit de mouwen

Bewoners kunnen meldingen maken bij de gemeente als ze woekerende berenklauw signaleren. Een inwoner van Almere Haven laat aan de partij BIJ1 weten de afgelopen vier maanden regelmatig meldingen te hebben gedaan over de berenklauwen in de woonwijk. Inmiddels is de berenklauw twee meter hoog en krijgt de bewoner telkens te horen dat de planten binnen twee weken worden verwijderd. Almeerders worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd omdat niet altijd duidelijk is of de provincie of de gemeente eigenaar van de grond is.

Wethouder Mos benadrukt dat bewoners niet zelf de berenklauw moeten verwijderen vanwege de specifieke onderhoudsmaatregelen die nodig zijn. Toch zijn er in Almere meerdere mensen die de berenklauw zelf verwijderen. Zo gaat een groep vrijwilligers in het Spanningsveldbos iedere week op pad om de berenklauw te verwijderen, beschermd met kleding die armen en benen bedekt.

Aanpak bestrijding

Het valt BIJ1 op dat ondanks de opdracht vanuit het Rijk om de reuzenberenklauw te bestrijden, dit niet voldoende lijkt te gebeuren. “De planten moeten voor de bloeitijd verwijderd worden, en deze bloeitijd is nu.”

BIJ1 heeft een motie ingediend waarin ze voorstellen om ergens midden in Almere te starten met tweewekelijks maaien en dit gebied geleidelijk uit te breiden. Hiermee willen ze voorkomen dat de planten bloeien, nieuwe zaden vormen en zich verder verspreiden. Ze roepen het college op om te onderzoeken of een structurele aanpak de verspreiding van de plant kan tegengaan.

Foto: Marion van Lomwel

 1. H. Koster zegt:

  Gemeente en de door de gemeente ingeschakelde groenaannemers doen wel hun best maar Rijkswaterstaat o.a. verantwoordelijk voor berm A6 en Staatsbosbeheer doen weinig aan beheer.

 2. “achterstallig onderhoud” speelt al sinds de coalitie die de Floriade doorgezet heeft alle onderhoud in de stad heeft opgeschort ten faveure van diezelfde Floriade. En het volgende echec zit er al weer aan te komen.

 3. Ook de Almeerse bossen die door Staatsbosbeheer onderhouden zouden moeten worden overwoekerd door de reuzenberenklauw. Langs de A6 en Waterlandseweg alleen maar berenklauw, ook in hondenlosloopgebieden en op de wandelpaden, levensgevaarlijk.

 4. guillaume zegt:

  zolang rijkswaterstaat geen onderhoud doet bij de snelweg of plekken waar geen mensen komen. zal het altijd een probleem zijn.

  ik zou gelieve dit met een hondertal mensen willen oppakken naast de a6 in de natuurgebieden. alles een jaar of 2 kort houden en dan is het jaar erop veel minder werk.

 5. Eerst een positieve opmerking ,al die tulpen ,hyacinten,bloemenvelden door de stad ivm voor de bijen enz. Toppie.
  Maar ga AUB weer maaien ,het ziet er niet meer uit, o.a teken !! En gaan ze maaien is alles dood, maaien nog maar 2x per jaar ,verloedering ,kijk om je heen.Almere verpauperd,was eens zo mooi
  Nog niet te spreken over afval en zwerfvuil.

 6. Het liep de gemeente uit de klauwen, het loopt de gemeente uit de klauwen en het zal in de toekomst nog verder uit de klauwen lopen.
  Zolang er geen prioriteiten worden gesteld en de financiën uit de klauwen blijven lopen houden we de berenklauw.

 7. ron reijnders zegt:

  Of het nu rijkswaterstaat is, de provincie, staatsbosbeheer of de gemeente, ze zijn allen laks en veschuilen zich onder ‘er is geen geld voor’ maar een opdracht van het rijk betekent dat je er geld voor moet maken.
  Zelfs op kinderspeelplaatsen staan de planten. Het antwoord: enkele platen verwijderen we, aaneengesloten planten beheersen we. maar als die greopen steeds meer en groter worden dan beheers je niet maar laat je het uit de hand lopen.

 8. Ik woon al 36 jaar in Almere. Toen ik klein was; was de berenklauw al in Almere. Het was toen een ‘beginnend probleem’. De gemeente laat dit probleem al decennia liggen – en ook de discussie met Rijkswaterstaat & provincie. Geen neemt zijn verantwoordelijkheid. Alsof de berenklauw het wat uitmaakt waar het groeit.

  Dit soort dingen gaan alleen effect hebben als alle partijen aangeklaagd worden op nalatigheid, maar of dit ooit zou gebeuren.

 9. Ik zal wel te simpel denken maar wat voor werk doen al die taakgestrafen eigenlijk , zet die er gewoon op probleem opgelost.
  Het ziet er nu toch niet uit al die berenklauw in Almere echt weer een bewijs van onvermogen.

 10. Ik zal wel te simpel denken maar wat voor werk doen al die taakgestrafen eigenlijk , zet die er gewoon op probleem opgelost.
  Het ziet er nu toch niet uit al die berenklauw in Almere echt weer een bewijs van onvermogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant