3450
Almere Stad

College onderzoekt maatregelen om overlast jongeren terug te dringen

De afgelopen maanden hebben er meerdere incidenten plaatsgevonden met groepen jongeren in het centrum van Almere. Van een vermoedelijke steekpartij tot de mishandeling van een moeder in het bijzijn van haar kinderen. Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt momenteel verschillende maatregelen om de onrust aan te pakken.

Politie Almere Stad West heeft onlangs via sociale media een oproep gedaan aan burgers om direct contact op te nemen wanneer zij getuige zijn van vechtpartijen. Ook wordt gevraagd om filmpjes van deze indecenten met de politie te delen. Er zou sprake zijn van een toename van openlijke geweldplegingen in de stad.

Het college van burgemeester en wethouders stelt echter dat er geen toename te zien is in het aantal meldingen van mishandelingen. Wel wordt erkend dat het daadwerkelijke aantal incidenten mogelijk hoger ligt dan het aantal meldingen.

De incidenten vinden vaak plaats rondom het Stadhuisplein en de bibliotheek in Almere Centrum. Volgens het college gaat het niet om rivaliserende jongeren: “Soms gaat het om het uitvechten van onderlinge conflicten. Het kan ook gaan om het zoeken van sensatie en het uitlokken van conflicten.”

Lees ook: PVV en VVD willen preventief fouilleren in stadscentrum na verschillende geweldsincidenten

Huidige aanpak

Momenteel is er een gebiedsgerichte aanpak in het centrum, waarbij nauw wordt samengewerkt tussen politie, jongerenwerk en jeugdboa’s. Grote groepen jongeren in het centrum worden nauwlettend in de gaten gehouden, en signalen van groepsvorming worden doorgegeven aan de politie en boa’s. De boa’s richten zich op het leggen van contact met jongeren en het doorbreken van hun anonimiteit. Jongerenwerkers zijn dagelijks aanwezig en voeren gesprekken met jongeren, waarbij ze hen aanspreken wanneer dat nodig is.

Daarnaast voert de politie huisbezoeken uit bij jongeren die betrokken zijn geweest bij incidenten, waarbij ook de ouders zoveel mogelijk worden betrokken. De politie heeft meerdere verdachten aangehouden en geeft prioriteit aan het handhaven van de openbare orde bij grote groepen. De bibliotheek heeft extra veiligheidsafspraken gemaakt met de politie, waaronder extra beveiliging op piekmomenten en direct contact bij incidenten.

Extra maatregelen

Naast de gebiedsgerichte aanpak wordt er ook een groepsaanpak opgestart. Hierbij worden verschillende maatregelen onderzocht, zoals extra toezicht op specifieke locaties, het afleggen van extra huisbezoeken en het uitdelen van waarschuwingsbrieven of gebiedsverboden. Scholen worden betrokken en er wordt gewerkt aan het vergroten van online zicht op deze jongeren.

Het college van burgemeester en wethouders hoopt hiermee de incidenten onder jongeren in het centrum van Almere terug te dringen en de veiligheid te vergroten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant