1.4K1
Almere Buiten

Centrummanager slaat alarm: Toekomst Almere Buiten in gevaar

Jimmy van der Vliet, centrummanager van Almere Buiten, maakt zich zorgen over de toekomst van het winkelgebied. Hij heeft de gemeenteraad een brandbrief gestuurd waarin hij kritiek uit over de plannen die het college heeft voor Buiten. 

Volgens Van der Vliet ervaren ondernemers in Almere Buiten steeds meer omzetverlies door de nog altijd toenemende concurrentie van internetverkoop van de grote multinationals. “In de twee jaar dat ik centrummanager ben, zijn al tien winkels gesloten of door ketens gesaneerd. Dit is meer dan tien procent van ons winkelbestand.”

De coronapandemie, die winkels wekenlang dwong te sluiten, heeft “diepe sporen achtergelaten”. Volgens de centrummanager kampen veel ondernemers nog steeds met coronaschulden en uitgestelde belastingen, wat leidt tot dubbele kosten. Daarnaast heeft de energiecrisis de tarieven voor gas en stroom verdrievoudigd, wat de kosten voor grondstoffen en artikelen heeft verhoogd. “Straks komt daar als toetje nog de verhogingen van het minimumloon er bovenop.”

Parkeerbeleid

Het invoeren van betaald parkeren heeft eveneens een negatieve impact gehad op het winkelgebied. “Na de invoering van betaald parkeren daalden de bezoekerscijfers met dertig procent, en de verloren omzet is nooit teruggekomen. Bezoekers komen nu alleen nog gericht en niet meer spontaan, omdat ze niet willen betalen voor parkeren,” zegt Van der Vliet. 

De huidige plannen voor Almere Buiten omvatten ook een aanzienlijke verhoging van de parkeertarieven. “De parkeertarieven in Stad gaan met 17,5 procent omhoog, maar in Buiten met maar liefst 50 procent. Dit grote verschil is moeilijk te begrijpen, zeker omdat Buiten niet te vergelijken is met Stad. Alle dagelijkse boodschappengebieden zouden dezelfde concurrentiepositie moeten hebben,” aldus Van der Vliet.

Leegstaande parkeergarages

Volgens Van der Vliet worden de Cuba- en Floridagarage in Almere Buiten nauwelijks gebruikt en staan ze vaak leeg. Hij stelt voor om een van deze garages te vervangen door een blok woningen. “De nieuwe bewoners hiervan zouden dan weer de andere garage kunnen gebruiken om te parkeren”, zegt de centrummanager: “Twee vliegen in één klap.”

Foto: Visit Almere

  1. Waarom zijn er parkeerkosten ? Om de BOA’s te betalen voor de controles die ze uitvoeren om te kijken of er betaald wordt ?Er wordt niets opgeknapt aan de parkeerplekken en de bestrating ligt er al jaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant