2040
Almere

Geen geld van het Rijk dus Renaissanceschool sluit de deuren

Na twee jaar sluit de Renaissanceschool in Almere Haven. De school, die gelieerd is aan Forum voor Democratie, ziet voorlopig geen kans op rijksfinanciering. Daarom gaan de deuren aan het einde van dit schooljaar dicht. Het was de enige Renaissanceschool van Nederland.

Vorig jaar bleek dat de school in het Vroege Vogelbos voor het tweede jaar op rij te weinig ouderverklaringen had opgehaald om rijksfinanciering te krijgen. Toen is er al vrij snel contact gelegd met de ouders, zegt schoolvoorzitter Ralf Dekker. “We hebben ook naar alternatieven gekeken, maar dat leek toch niet haalbaar.” Zo zou financiering alleen mogelijk zijn door meer geld van de ouders te vragen.

De ouders van de zeventien leerlingen kregen een paar maanden geleden te horen dat de school zou sluiten. “Een aantal ouders heeft ervoor gekozen om een doorstart te maken, omdat hun kinderen in het laatste jaar zitten”, zegt Dekker. “Maar dat zal niet meer onder onze naam zijn.”

Volgens Dekker wordt het een privéschool op een andere plek in Almere, maar met een vergelijkbare identiteit.


Mogelijke doorstart over twee jaar
Het gebouw van de Renaissanceschool sluit weliswaar, maar dat betekent niet het einde van de onderwijsinstelling, zegt voorzitter Ralf Dekker. “We nemen een pauze van twee jaar.” In die periode wordt er gekeken of er alsnog financiering vanuit het Rijk kan komen voor de school. Dan zou daarna op een nieuwe locatie kunnen worden gestart.

Nieuwe ouderverklaringen ophalen ziet Dekker niet meer zitten. Hij ziet meer in een marktonderzoek. Dan worden ouders in de omgeving gevraagd of ze heil zien in de Renaissanceschool.

Alleen bij uitzondering is een dergelijk marktonderzoek mogelijk, meldt Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op zijn website. Volgens Dekker zoekt DUO momenteel nog uit hoe dat eruit zou moeten zien voor de Renaissanceschool.

Onrustige start
De start van de school was rumoerig. Eerst werd de locatie geheim gehouden. Vervolgens werd een maand later duidelijk dat de school in een scoutingclubhuis zat. Toen werd een brief gevonden met de tekst ‘Fascisten opgerot’. Daarna besloten politie en gemeente de situatie in de gaten te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant