690
Almere

Chris Jansen (PVV) beëdigd tot staatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu

Chris Jansen uit Almere is dinsdagochtend door koning Willem Alexander beëdigd tot staatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu. De PVV’er was tot nu toe gedeputeerde van de provincie Flevoland.

De Almeerder legde de eed af op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat deed de PVV’er met de woorden “dat verklaar en beloof ik”. Hij valt als staatssecretaris onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De PVV’er kwam midden juni in beeld als staatssecretaris. Hij had als gedeputeerde de portefeuille economie onder zich. Jansen was lange tijd gemeenteraadslid namens de partij in Almere. Ook was hij Statenlid en fractievoorzitter in Provinciale Staten. Jansen zat ook korte tijd in de Tweede Kamer als woordvoerder op het onderwerp ‘zorg’.

Geen afstand van uitspraak Wilders
In aanloop naar zijn benoeming als staatssecretaris kwam Jansen in opspraak vanwege de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Geert Wilders, in 2014. De PVV’er nam destijds als enige lid van de Almeerse raadsfractie geen afstand van deze uitspraak. Jansen werd uit de fractie gezet maar kon na een weekend alweer terugkeren.

De Tweede Kamerfracties van DENK, D66 en de Partij voor de Dieren waren kritisch op die keuze, bleek tijdens een hoorzitting met Jansen. Zo vroeg DENK of de Almeerder alsnog niet afstand wilde doen van de uitspraak van Wilders.

Jansen liet daarop, net als bij zijn aantreden als gedeputeerde, weten dat niet te doen. De Almeerder herhaalde dat hij in zijn ‘nieuwe rol’ als bestuurder dergelijke uitspraken niet zal doen.

Partij zoekt nog nieuwe gedeputeerde
De PVV moet nu op zoek naar een nieuwe gedeputeerde, als opvolger van Jansen. De partij heeft meerdere kandidaten op het oog en kijkt ook naar mensen van buiten Flevoland. Het doel is om voor het zomerreces een naam te presenteren, gaf Statenlid Willem Boutkan twee weken geleden aan.

Gedeputeerde Jan de Reus neemt de taken van Jansen tijdelijk over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant