1300
Almere Stad

Half jaar verbod smartphone op school: paniek in het begin, nu lijkt de massa blij

Sinds 1 januari is het gebruik van mobiele telefoons verboden op middelbare scholen. Dat is precies een half jaar geleden. Het verbod zorgde vooral bij leerlingen voor boosheid en verdriet of zoals Mirthe uit klas drie bij het Echnaton in Almere het zegt: “Het voelde alsof ze ons leven afpakten.” Inmiddels is het stof gaan liggen, lijkt de paniek over, en zijn veel pubers toch wel blij met het mobielloze bestaan op school.

Op het Echnaton wordt het verbod gehandhaafd. Als je toch gesnapt wordt met een telefoon in je hand op het terrein van de school, moet je hem inleveren. Je kan hem dan aan het eind van de middag weer ophalen.

“Vooral in het begin gebeurde dat best veel. Het was echt wennen voor iedereen”, vertelt economiedocent Erik Koelman. Hij zag de afgelopen maanden de sfeer echt veranderen op de school. “Leerlingen zijn veel socialer. Als mijn les wat eerder was afgelopen mochten ze eerder altijd even op hun telefoon. Nu gaan ze met elkaar praten en ook met mij”, vervolgt de leraar.

Afgepakte telefoons weer ophalen
Vechtpartijtjes

Het was de eerste maanden wel onrustiger in de aula. Er werd opeens weer gekletst met elkaar. Leerling Deniz uit jaar 1 viel het op dat er ook meer ruzie was. “Ik heb vaak gevechten gezien, mensen gingen meer met elkaar praten en kregen dus ook meer ruzie.” Inmiddels is het aantal vechtpartijtjes weer tot een normaal niveau gedaald, zegt Koelman. 

Rustiger in de klas

“Ik merk dat de leerlingen beter geconcentreerd zijn in de klas. Ik was vaak de eerste 5 minuten bezig met het wegkrijgen van de telefoons. Dat hoeft nu niet meer. De mobieltjes zijn nu of thuis, of in hun kluisje en dat geeft rust. De leerlingen worden niet meer afgeleid door piepjes en trillingen”, vertelt docent Stefan Cusell.

Veel apps op laptop

Bijna alle apps waar de pubers gebruik van maken kan je ook op de laptop installeren. Je ziet wel leerlingen die daar gebruik van maken. Maar volgens Cusell is het wel anders. “Je kan dan ook meekijken op het scherm en je pakt de laptop er toch minder snel bij dan een telefoon.” Leerlingen Jaimi, Deniz, Isaia en Mirthe beamen dit en vinden stuk voor het verbod eigenlijk wel prima. 

Leerling Mirthe zit in jaar drie en heeft dus ook een tijd meegemaakt dat je wel op je mobiele telefoon mocht. “We zaten toen wel bij elkaar maar zaten vaak weer te chatten op de telefoon met andere vrienden. Nu praten we echt met elkaar. Dat is eigenlijk wel fijn van het verbod.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant