6761
Almere

Geen sigaretten meer in supermarkten, tabaksspeciaalzaken duiken op

Wie normaal een pakje sigaretten bij de supermarkt haalt, moet vanaf vandaag een extra blokje om lopen naar een tankstation of tabaksspeciaalzaak. Supermarkten mogen vanaf 1 juli geen sigaretten, shag en vapes meer verkopen.

Supermarktondernemers vrezen voor omzetverlies door het verbod. Het gaat namelijk niet alleen om de verkoop van sigaretten zelf, maar vooral ook over de ‘nevenverkoop’. Want wie een pakje sigaretten haalt, neemt vaak ook nog een flesje drinken mee.

Een aantal supermarkten in Almere komen met oplossingen om het verbod te omzeilen. Zo heeft de Albert Hein in Kruidenwijk en Oostvaardersbuurt onlangs een tabaksspeciaalzaak om de hoek laten bouwen.

Twijfels

Het verbod roept gemengde reacties op bij Almeerders. Enerzijds zien sommigen, zoals een vrouw uit Kruidenwijk, het als een positieve ontwikkeling die overlast door groepen rokers bij supermarkten kan verminderen. Een horecamedewerker in het centrum vindt het goed dat er geen sigaretten meer verkocht worden in de supermarkt: “Ik moet namelijk echt stoppen met roken.”

Winkeliers hebben echter wel hun twijfels of het verbod wel het gewenste effect zal hebben. “Nu gaan mensen hun sigaretten gewoon bij tabaksspeciaalzaken kopen. Ik denk dat tabak nog duurder gemaakt moet worden, dan zal het pas helpen”, zegt een man.

Stapsgewijs

Eerder werd in 2023 al een online verkoopverbod voor tabaksproducten en vapes ingevoerd. Sommige supermarktketens, zoals Albert Heijn, zijn zelfs al eerder gestopt met de verkoop van sigaretten, namelijk vanaf januari dit jaar. Nu geldt het verkoopverbod voor alle supermarkten in Nederland.

In 2030 komt er ook een einde aan tabaksverkoop bij benzinepompen. Sigaretten mogen dan alleen nog maar in speciaalzaken en zogenaamde gemakswinkels, zoals Primera en Ako, worden verkocht. Vanaf 2032 mogen alleen tabaksspeciaalzaken nog tabak verkopen.

  1. W.ruizendaal zegt:

    Het is belachelijk waar jullie nee bezig zijn mensen zo als ij gaan gewoon de grens over om tabak te halen de Duitsers lachen om jullie ter wijl je nederland kapot aan het maken zijn betaal in Duitsland voor mijn tabak €9 per pak van 50 gram en de benzine kan dus uit wandr doe al mijn boodschappen in Duitsland en neem ook sloffen tabak voor anderen mee maak nederland liever alcohol vrij das een beter idee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant