5350
Almere

Autoweg over IJmeerverbinding geen keiharde eis meer? ‘Trekken aan dood paard’

De gemeenteraad van Almere morrelt aan de keiharde afspraak dat er een autoweg over de toekomstige IJmeerverbinding tussen Almere en Amsterdam moet komen. Steeds meer partijen denken dat de eis losgelaten moet worden. Dat bleek donderdagavond tijdens een bespreking over de samenwerking binnen de MRA, Metropoolregio Amsterdam.

De bespreking in het stadhuis was aangevraagd door Marc van Rooij van 50PLUS. Hij vindt dat Almere elke aangelegenheid binnen de MRA moet aangrijpen om te benadrukken dat een volwaardige IJmeerverbinding een keiharde voorwaarde is voor de bouw van tienduizenden woningen in Almere Pampus. 

Met een volwaardige verbinding wordt de fiets, het openbaar vervoer en ook de auto bedoeld. 50PLUS wordt daarbij gesteund door partijen zoals de VVD. Het standpunt van deze partijen is overigens niet nieuw. Want de gemeenteraad en het stadsbestuur pleiten al jaren voor een volwaardige IJmeerverbinding.

Trekken aan een dood paard

Andere partijen in de gemeenteraad zoals D66 Partij en GroenLinks denken er anders over. Volgens hen is het in de huidige omstandigheden niet realistisch om te blijven vasthouden aan een IJmeerverbinding met een autoweg. “Het is echt trekken aan een dood paard”, zegt Spencer Alberg van D66.

Volgens hem komen de 30.000 woningen in Almere Pampus nooit als Almere blijft vasthouden aan een IJmeerverbinding met een autoweg. “De gemeente Amsterdam wil het niet, de provincie Noord-Holland wil het niet, de Gedeputeerde Staten van Flevoland willen het niet. Dus wij zijn tegen die IJmeerverbinding met autoweg. Wij zeggen nee, alléén maar met een metroverbinding en met de fiets.” zegt Alberg.

Namens Almere zit onder andere burgemeester Hein van der Loo aan tafel tijdens de bijeenkomsten van de MRA. “De boodschap die het college van B en W en ikzelf steeds hanteer richting onze partners in de MRA is dat dit gebied goed bereikbaar moet zijn langs alle modaliteiten. Dus fiets, OV auto enzovoorts.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant