2630
Almere Stad

Burgemeester te krap door de bocht met sluiting woning Danswijk na explosie

Een Almeerder bij wiens huurwoning vorige maand een explosie plaatsvond, mag voorlopig in dat huis blijven wonen. Dat heeft de bestuursrechter bepaald, nadat de bewoner een kort geding had aangespannen. Vanwege dit geding is de woning tot nu toe niet werkelijk gesloten geweest. De bewoner mocht eerst de uitkomst afwachten.

De explosie was in de nacht van 16 op 17 mei, aan de Rumbastraat in de Danswijk en was voor de burgemeester van Almere de aanleiding om de woning voor 6 weken te sluiten. Aan de ontploffing zou een conflict met criminelen ten grondslag liggen. De politie kan niet uitsluiten dat er opnieuw iets bij de woning zal gebeuren.

Maar volgens de rechter heeft burgemeester Van der Loo te weinig rekening gehouden met de persoonlijke belangen van de bewoner die psychische problemen heeft. De burgemeester moet een bezwaar van de bewoner tegen de sluiting van zijn huis daarom in behandeling nemen en uitgebreider uitleggen waarom een sluiting van de woning een goed besluit is.

Voordeur uit woning geblazen

In de bewuste nacht werd er zwaar vuurwerk door de brievenbus van het huis gegooid. Door de explosie werd de voordeur uit de woning geblazen en ontstond er aanzienlijke schade. De voordeur is in een steeg. Er vlak tegenover is de voordeur van de buren.

Uit de uitspraak van de rechtbank komt naar voren dat er heel wat aan de hand is rond het huis en de bewoner. De man komt veelvuldig in politiesystemen voor, voornamelijk vanwege overlast en vermogensdelicten. De Almeerder is al meerdere malen veroordeeld. Hij was kort voor de explosie vrijgekomen uit de gevangenis en zou de afgelopen jaren niet hebben opengestaan voor hulpverlening. Mogelijk wordt die verplicht alsnog opgelegd.

‘Man stal grote partij harddrugs’

Van de man is bekend dat hij veelvuldig diefstallen pleegt in de eigen buurt. Online gingen berichten rond om de man hiervoor eens goed aan te pakken. Deze berichten zijn na bemoeienis van de wijkagent weer offline gehaald.

De bewoner gaat om met mensen die veelvuldig bij drugs zijn betrokken. Ook de explosie in mei zou met drugs te maken hebben. De politie heeft aanwijzingen dat de Almeerder een schuur heeft opengebroken en daaruit een grote partij harddrugs heeft gestolen. De criminelen die door hem bestolen zijn, zouden achter het opblazen van de voordeur zitten.

Man vindt maatregelen te streng

De bewoner vindt dat de burgemeester ook wel cameratoezicht in zijn straat had kunnen plaatsen, maar de burgemeester heeft dat niet eens overwogen. Ook wijst de Almeerder erop dat er sinds 17 mei niks meer in zijn straat is voorgevallen. Hij stelt daarom dat maatregelen niet meer nodig lijken te zijn.

De informatie over de gestolen drugs kwam uit anonieme tips. In de rechtbank bleek dat er geen strafrechtelijk onderzoek is opgestart naar die zaak. Onduidelijk is dus hoe betrouwbaar het verhaal is.

De burgemeester legde in de rechtbank uit dat een woningsluiting een veiliger signaal naar de buurt is dan het plaatsen van camera’s. Verder heeft de politie een tijdlang bij de woning gesurveilleerd, maar er is geen capaciteit om permanent iemand voor de deur te zetten.

Psychische problemen

In de rechtbank werd duidelijk dat de bewoner psychische problemen heeft. Hij is arbeidsongeschikt en ontvangt al sinds zijn 18e een Wajong-uitkering. Hij heeft geen financiële middelen om een andere woonplek te vinden. Verder heeft hij een hond, waardoor het nog lastiger zal worden om ergens anders terecht te kunnen.

Voor de rechter staat vast dat de huurwoning op dit moment voor de Almeerder zo ongeveer de enige beschermende factor is. De kans is groot dat woningcorporatie Ymere de sluiting van de woning zal aangrijpen om de man op den duur helemaal uit te woning te zetten.

Om al deze redenen vindt de rechter dat de man voorlopig in het huis mag blijven. In de tussentijd moet de burgemeester beter op papier zetten waarom een woningsluiting voor alle partijen, inclusief de bewoner, een goede maatregel is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant