6320
Almere Poort

Verslaafdenopvang Domus gaat definitief naar Almere Poort

De veelbesproken verslaafdenopvang Domus komt definitief in Almere Poort. Dat is tegen het zere been van omwonenden, die jarenlang hebben geprotesteerd tegen de komst van de 36 zogeheten beschermde woningen. Ondanks meerdere informatieavonden en petities heeft de Almeerse gemeenteraad donderdag -opnieuw- ingestemd met de nieuwe locatie. 

Er is veel te doen geweest over de nieuwe locatie van de verslaafdenopvang. Al sinds de bekendmaking van de plannen in 2021 stuitte de nieuwe locatie in Almere Poort op weerstand. Zo ligt de geplande locatie op een steenworp afstand van meerdere scholen en pal tegenover een woonwijk.

Verslaafdenopvang naast MBO-college
Wethouder zegt ‘sorry’

Daarnaast is verantwoordelijk wethouder Froukje de Jonge meermaals op de vingers getikt over de inlichting van omwonenden en de raad. Zo zou de participatie met de omwonenden niet naar behoren zijn verlopen. Ze moest het tijdens de informatieavonden dan ook meermaals ontgelden over het besluit.

Bewoners protesteren

Bij Domus vangt het Leger des Heils verslaafden op die psychiatrische zorg nodig hebben. In de nog te bouwen opvang in Almere Poort zouden 36 mensen kunnen verblijven. Ze mogen er ook drugs gebruiken.

Bewoners zijn bang voor overlast van de nieuwe locatie. Dat beeld onderschreef oud Leger des Heils-directeur Christiaan Sleurink in 2017 al: “Het is onvermijdelijk dat er altijd enige overlast zal zijn die veroorzaakt wordt door verwarde en/of verslaafde mensen”, waren zijn woorden, toen nog over problemen bij de opvang in Almere Stad.

Driemaal is scheepsrecht

Het komt niet als een verrassing dat de raad nu definitief akkoord gaat met de nieuwe locatie voor het Leger des Heils. De raad is namelijk al twee keer eerder akkoord gegaan met het besluit; één keer in begin 2022 en daarna nogmaals in oktober van datzelfde jaar.

“Het zal toch ergens moeten”, waren de karakteriserende woorden van raadslid Ton Theunis donderdag tijdens de derde -en vermoedelijk definitieve- stemming. Toch zijn daarmee de gemoederen nog niet bedaard. Na tal van informatieavonden bleek afgelopen januari dat de gemeente en de omwonenden nog altijd lijnrecht tegenover elkaar staan.

“Je kan het niet goed doen”
Zorgen blijven

En dat is al jaren het geval. Zo werd een informatieavond eind 2022 afgelast door de burgemeester uit bezorgdheid voor de veiligheid. Tijdens een andere bijeenkomst begin 2023 moest wethouder De Jonge door beveiliging van het podium geleid worden om haar veiligheid te garanderen. 

De gemeente en het Leger des Heils zelf hopen met veiligheidsmaatregelen de overlast in de wijk te beperken, maar omwonenden blijven er niet gerust op. Ondanks tientallen bezwaren, protesten en petities gaat de raad nu dus toch -opnieuw- akkoord. En daarmee lijkt de kogel nu definitief door de kerk.

Maar of de wethouder daarmee af is van dit hoofdpijndossier is nog maar de vraag. Bewoners blijven zich roeren en een tweede locatie in Oosterwold belooft tot nu toe voor evenveel -of zo niet meer- hoofdpijn te zorgen. Dus hoewel Almere Poort nu definitief is (voor zover mogelijk), lijkt Domus Oosterwold een hoofdpijndossier 2.0 te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant