2700
Almere BuitenAlmere HavenAlmere Stad

Overlast, wildplassers en bedelaars: cameratoezicht legt duizenden incidenten vast

Burgemeester Hein van der Loo heeft besloten dat het cameratoezicht in Almere Stad voor de komende vier jaar wordt verlengd. Uit een evaluatie blijkt dat er met de camera’s vorig jaar bijna 10.000 incidenten zijn geregistreerd, waarvan honderden geweldsincidenten. In Almere Buiten en Haven wordt het cameratoezicht om dezelfde reden met twee jaar verlengd. Het Yanmar stadion blijft ook nog een extra jaar onder cameratoezicht.

“Cameratoezicht helpt criminaliteit en overlast te voorkomen door potentiële daders af te schrikken”, laat de gemeente Almere weten. “Door vroegtijdige signalering van incidenten kunnen handhavers en hulpdiensten snel optreden. Herkenbaar cameratoezicht vergroot bovendien het veiligheidsgevoel onder bezoekers, inwoners en ondernemers.”

Wildplassen en bedelen

Hoe lang er toezicht wordt gehouden in de verschillende stadsdelen, hangt af van de meest recente informatie over hoeveel incidenten daar zijn gemeld.

In Almere Stad werden incidenten door alcohol en drugs vorig jaar het vaakst gemeld: tweeduizend keer. Dat is gemiddeld bijna zes keer per dag. Op de tweede plaats stonden parkeerproblemen en andere verkeersincidenten, met gemiddeld vier meldingen per dag. Ook wildplassen en bedelen werden geregeld geregistreerd.

In Almere Buiten werden in 2023 door camera’s 450 incidenten vastgelegd. Het vaakst ging het om parkeren en verkeer, ruim zeventig keer. Diefstallen waren de tweede meest gemelde incidenten, met bijna zestig gevallen.

In Almere Haven werden in 2023 in totaal 140 incidenten geregistreerd door camera’s. Het vaakst ging het om verdachte situaties, zo’n twintig keer. Overlast door alcohol of drugs kwam ook bijna twintig keer voor.

Voorkomen van criminaliteit

De gemeente geeft aan dat niet alle incidenten belangrijk zijn voor de openbare orde. “Parkeerproblemen bijvoorbeeld zijn voor de gemeente (en bewoners en ondernemers uiteraard) van belang, maar geen reden voor het inzetten van gemeentelijk cameratoezicht.”

In het nieuwe plan met afspraken over veiligheid op straat, is het voorkomen van criminaliteit voor de gemeente nu één van de belangrijkste motivaties om het cameratoezicht te verlengen. “Als de camera’s hun doel niet meer dienen, worden ze verwijderd”, laat ze weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant