1420
Almere

Almeerder Daan krijgt Koninklijke onderscheiding voor verdiensten in verslavingszorg

Daan Deenik uit Almere is onlangs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze Koninklijke onderscheiding krijgt hij vanwege zijn bijdragen als hulpverlener en onderzoeker in de wereld van de verslavingszorg. Het lintje werd donderdag door burgemeester Hein van der Loo uitgereikt.

Als psycholoog, ICT-ontwikkelaar, onderzoeker en vrijwilliger, heeft Deenik volgens de burgemeester ‘enorme betekenis gehad voor mens en samenleving’. “Heel veel verslaafden en hun dierbaren hebben met zijn hulp een beter leven op kunnen bouwen”, zegt Van der Loo.

Deenik ontwikkelde als psycholoog een methode om dierbaren van verslaafden te ondersteunen. Daarnaast gaf hij duizenden mensen voorlichting en stond vele cliënten bij om van hun verslaving af te komen.

Naast zijn werk in de verslavingszorg, zet Deenik zich al meer dan veertig jaar in om de zorg te verbeteren met digitale oplossingen. Hij realiseerde betere communicatie tussen ICT-systemen, waardoor patronen en trends in elektronische patiëntendossiers ontdekt kunnen worden. Hierdoor worden zorgverleners geholpen om in een vroeg stadium hulp te bieden.

Deenik was ook nauw betrokken bij de invoering van het Minnesotamodel in Nederland, dat nu een algemeen geaccepteerde aanpak is bij bijna alle GGD-instellingen in het land. Volgens dit model kent goede verslavingszorg een aantal principes, met een accent op erkenning; je bewust zijn van je verslaving. Pas dan is het volgens die aanpak mogelijk om je leven positief te veranderen.

Foto’s: Maarten Feenstra Fotografie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant