Brood op toonbank
3560

Zelfstandig ondernemer in Almere? Dan ken je misschien het Broodfonds

Ben je ondernemer? Dan heb je misschien gehoord van het Broodfonds, een vorm van financiële steun bij ziekte voor en door zelfstandig ondernemers. In Almere werd het eerste Broodfonds tien jaar geleden opgericht. Een goed moment om de balans op te maken met kersverse voorzitter Michael van Zomeren.

Michael heeft samen met een compagnon een goedlopend IT-bedrijf. Hij vertelt: “Op een gegeven moment ben ik gaan kijken welke mogelijkheden er zijn om mezelf te verzekeren tegen uitval bij ziekte. Dan kom je in eerste instantie bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) uit. Het nadeel vond ik dat er aan een AOV behoorlijk wat haken en ogen zitten qua kosten en voorwaarden. Via-via kwam ik toen in aanraking met het fenomeen Broodfonds. Nadat ik een informatieavond had bijgewoond, heb ik me aangesloten.”

Michael van Zomeren, de huidige voorzitter van Broodfonds Almere.

Wat is het verschil met een AOV?

“Het grote verschil met een verzekering is dat een Broodfonds uitgaat van het solidariteitsprincipe”, vertelt Michael. “Een Broodfonds is een vereniging van minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Op het moment dat je instapt, open je een speciale Broodfondsrekening. Hierop stort je je maandelijkse inleg en contributie. Het geld op de rekening blijft van jou. Hoe hoog de maandelijkse inleg is, is afhankelijk van het schenkingsniveau dat je kiest. Zolang er niemand ziek wordt, bouw je een buffer op. Wordt er wel iemand ziek? Dan schenk je iedere maand een bedrag. Word je zelf ziek? Dan ontvang je gedurende je ziekte, met een maximum van twee jaar, elke maand het door jouw gekozen bedrag, belastingvrij.”

Wat Michael vooral prettig vindt, is het onderlinge contact. “Mensen die lid worden van een Broodfonds willen er voor elkaar zijn en elkaar helpen. In financieel opzicht als het even wat minder gaat én op professioneel en persoonlijk vlak. Ik heb me als nieuwe voorzitter voorgenomen om die onderlinge verbinding nog verder te versterken.”

Zijn aan de schenkingen voorwaarden verbonden?

“De schenkingen zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen. We hebben geen medische controles. Daarom is het belangrijk dat je elkaar kent en samen goede afspraken maakt. Een Broodfonds bestaat dan ook uit maximaal vijftig ondernemers. We vragen de deelnemers om minimaal eenmaal per jaar aanwezig te zijn bij een vergadering of activiteit. Daarnaast is het de bedoeling dat je je actief inzet, bijvoorbeeld door voor een periode deel uit te maken van het bestuur of een commissie. Zo was het nu mijn beurt om een rol in het bestuur te vervullen.”

Hij vervolgt: “Verder zijn de voorwaarden om lid te kunnen worden voor iedereen gelijk: je moet ondernemer zijn, gemiddeld minimaal 750 euro netto winst maken per maand en arbeidsgeschikt zijn op het moment van toetreden. Verder raad ik aan om een informatieavond of online bijeenkomst bij te wonen als je geïnteresseerd bent. Zo kom je meer te weten en kun je ontdekken of het iets voor je is.”

Wat voor activiteiten organiseren jullie voor de deelnemers?

“We organiseren vier keer per jaar een activiteit en twee keer per jaar is er een Algemene Ledenvergadering. De uitjes en activiteiten worden georganiseerd door de activiteitencommissie en zijn afhankelijk van het beschikbare budget. Om een voorbeeld te geven: in het kader van ons jubileum hebben we onlangs een boottocht gemaakt over de Noorderplassen, met aan boord een gezellige barbecue. Vaak kunnen we ook via een van de aangesloten ondernemers iets organiseren. Denk aan een fietstocht, workshop, stadswandeling of zeiltocht.”

Hebben jullie de afgelopen tien jaar veel Almeerse ondernemers geholpen?

“Absoluut, direct vanaf de start bleek dat Broodfonds Almere voorzag in een behoefte. Veel ondernemers zochten een alternatief voor de traditionele en dure arbeidsongeschiktheidsverzekering. We zijn dan ook vrij snel gegroeid. We hebben behoorlijk wat Almeerse ondernemers kunnen helpen die anders misschien hun onderneming hadden moeten opgeven. Onder andere tijdens de coronatijd hebben veel deelnemers aanspraak gemaakt op een schenking.”

Michael kan daar zelf over meepraten, want ook hij moest een tijdje zijn werkzaamheden neerleggen door corona. “Als ondernemer hoop je natuurlijk dat je na een week je werkzaamheden weer kunt oppakken, maar sommigen van ons waren langer uit de running. Dan is het fijn dat je kunt terugvallen op het Broodfonds.”

Gelukkig heeft Broodfonds Almere altijd een gezonde buffer gehad om ziekmeldingen op te vangen. Voor Broodfondsen waarvoor dat niet geldt, is er een alliantie. Michael: “Voor uitzonderlijke situaties met veel ziekmeldingen is er een Broodfondsalliantie, waarbij Broodfondsen elkaar steunen. Op die manier blijven de schenkingen gewaarborgd.”

V.l.n.r: Guido van Oorschot (destijds voorzitter),  Gerben Welles (destijds secretaris) en wijlen Margreeth van Haaften (destijds penningmeester) tijdens de oprichting van Broodfonds Almere in 2014.

Jullie zijn niet meer het enige Broodfonds in Almere. Kan iedereen een Broodfonds oprichten?

“Inmiddels zijn er nog drie Broodfondsen in Almere en in heel Nederland zelfs 662 met in totaal zo’n 31.500 ondernemers. Daarnaast zijn er meerdere Broodfondsen in oprichting. Met een groep van minimaal twintig zelfstandig ondernemers kun je een nieuw Broodfonds oprichten. Dit minimum zorgt ervoor dat je als Broodfonds direct een zieke deelnemer kunt ondersteunen als dat nodig is.”

Michael legt uit dat je daarbij niet zelf het wiel hoeft uit te vinden: “Bij de oprichting krijg je begeleiding van de BroodfondsMakers. Zij delen hun jarenlange kennis en ervaring met nieuwe Broodfondsen. En ook daarna ondersteunen zij met bestuurlijke en praktische zaken zoals de administratie en het regelen van de schenkingen. Hierdoor kan ik als ondernemer het bestuurswerk er goed bij doen.”

Hoe kijk je naar de toekomst van het Broodfonds?

“Almere is een ondernemende stad, dus de behoefte van ondernemers om op hun eigen manier de continuïteit van hun bedrijf en inkomen veilig te stellen zal blijven bestaan. Bovendien is deelname aan een Broodfonds goed te combineren met een AOV. Je kiest dan voor een AOV met een eigen risico van twee jaar. Bij arbeidsongeschiktheid vang je die eerste twee jaar op met het Broodfonds en als je langer ziek bent, dan betaalt de AOV uit.”

Er liggen plannen voor een verplichte AOV voor zelfstandig ondernemers. Daarover zegt Michael: “Het is afwachten wat het nieuwe kabinet straks met die plannen gaat doen, maar ik denk dat er hoe dan ook ruimte blijft voor Broodfondsen. Om een verplichte AOV betaalbaar te houden zou het logisch zijn om een wachttijd van twee jaar te hanteren. Veel zelfstandig ondernemers komen de eerste twee jaar goed door omdat ze een buffer hebben, een verdienende partner of dus bij een Broodfonds zitten.”

Foto’s: Omroep Flevoland, Michael van Zomeren & archief Broodfonds Almere.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant