3800
Almere

Slachtoffer ‘ontvoering’ Almere: ‘Ik begon te denken: dit is mijn laatste dag’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot drieënhalf jaar geëist tegen vier mannen voor een explosie van geweld vorig jaar in Almere. Een man werd hierbij langdurig geschopt en geslagen en in een kofferbak van een auto geduwd. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond.

In oktober parkeerde het slachtoffer ’s avonds zijn auto op de Schoolwerf in Haven om bij een vriend op bezoek te gaan. Toen hij uitstapte, zag hij volgens het OM een man met een bivakmuts op hem af rennen. Het slachtoffer zette het op een lopen en probeerde in te stappen bij een willekeurige automobilist die verderop in de straat stond.

“Mijn gedachten werden ijskoud en ik begon te denken: dit is mijn laatste dag”, las zijn advocaat voor uit de slachtofferverklaring.

Vrees voor zijn leven

Drie belagers voorkomen dit en halen het slachtoffer uit de auto. Hij wordt langdurig geschopt en geslagen, ook met een stuk hout. Ook wordt er met traangas gespoten. Omwonenden die ongewild getuige zijn van het geweld zullen later verklaren dat zij vreesden voor het leven van het slachtoffer.

De drie mannen duwden het slachtoffer hardhandig in de kofferbak en proberen vervolgens de achterklep dicht te duwen. Ook wordt geprobeerd hem een zak over het hoofd te trekken.

Als de gewaarschuwde politie arriveert, rennen de mannen weg. Alle drie worden ze korte tijd later in de buurt van het incident aangehouden. Ook wordt op een later moment een vierde persoon aangehouden op verdenking van betrokkenheid. De mannen zijn tussen de 22 en 26 jaar oud.

DNA-bewijs

Uit het onderzoek blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat de drie mannen, allen uit België, de gewelddadigheden daadwerkelijk hebben gepleegd.

Het bewijs daarvoor bestaat onder meer uit matchende DNA-sporen, communicatie op de telefoons van verdachten, verklaringen van de aangever en diverse getuigen en camerabeelden van een nabijgelegen kinderdagverblijf.

Van de vierde verdachte, een 23-jarige Almeerder, is DNA aangetroffen op een baken dat onder de auto van het slachtoffer is gevonden. Op zijn telefoon stond een specifieke app waarmee het baken uitgelezen kon worden.

Onder meer uit onderzoek naar de telefoon van de Almeerder blijkt volgens het OM dat hij nauw betrokken was bij het voorbereiden en uitvoeren van de aanval.

Traumatiserend

De aanval was voor het slachtoffer traumatiserend. Hij liep onder meer een gebroken oogkas en meerdere gebroken vingers op en zal waarschijnlijk blijvende schade overhouden aan de verwondingen.

Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie ook zwaar meegewogen dat het heftige geweld plaatsvond in de openbare ruimte en dat dit ook grote impact op alle getuigen heeft gehad.

Ook is meegewogen dat er een zorgvuldige voorbereiding en samenwerking heeft plaatsgevonden. Tenslotte is gekeken naar het strafblad van de verdachten en andere persoonlijke omstandigheden.

Dit heeft uiteindelijk geleid tot strafeisen van driemaal drieënhalf jaar gevangenisstraf en eenmaal van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet het slachtoffer 46.000 euro schadevergoeding krijgen.

Het is niet duidelijk geworden waarom de man is overvallen. De rechtbank doet uitspraak op 17 juli 2024.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant