1370
Almere

Organisator Keti Koti: ‘In de geschiedenisboeken wordt er bijna nooit over gesproken’

De Nederlandse trans-Atlantische slavernij wordt op zondag 30 juni, als voorbereiding op Keti Koti, herdacht in het Mandelapark. Het Keti Koti festival wordt op de Esplanade gehouden. Het is een goed moment om in gesprek te gaan over het slavernijverleden, vindt festival-organisator Sergio Zaandam. “In de geschiedenisboeken wordt er weinig tot bijna nooit over gesproken.”

Keti Koti betekent letterlijk ‘ketenen verbroken’, en wordt op 1 juli gevierd ter herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij. 

Taboe

“Er wordt niet op de juiste manier bericht over hoe Nederland betrokken was in de slavenhandel”, zegt Zaandam. “Daardoor is er een taboe gecreëerd om over de slavernij te praten.”

“Doordat je in een multiculturele samenleving woont, zal je altijd een andere kijk hebben op zaken.” Daarom is het volgens de organisator belangrijk om Almeerders tijdens dit jaarlijkse evenement bewust te maken van de afschaffing van de slavernij.

Herdenking en festival

De herdenking op 30 juni wordt gepresenteerd door Pascal Fredrik. Er komen verschillende sprekers aan het woord, onder wie burgemeester Hein van der Loo en commissaris van de Koning in Flevoland Arjen Gerritsen. Ook zijn er verschillende optredens. De herdenking op 30 juni wordt van 18.55 uur en tot 20.30 uur door Omroep Flevoland live uitgezonden. Het Keti Koti festival op 1 juli wordt van 18:00 tot 22:00 live op de radio uitgezonden door Easy FM.

Tijdens het Keti Koti festival op 1 juli zijn er onder andere muziekoptredens van La Rouge, K-Liber, Sabroso en Shockman. Op de Esplanade staan Surinaamse en Caribische eetkraampjes. Bekijk hier wat er in Almere nog meer te doen is op 30 juni en 1 juli.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant