2.7K3
Almere

Forum voor Democratie: ‘Stop met het uitdelen van gele en rode kaarten bij GFT-afval’

De gemeente Almere controleert extra op de inhoud van de GFT-containers. Wanneer blijkt dat het afval niet correct is gescheiden, kunnen bewoners een gele of rode kaart op hun kliko krijgen. In het uiterste geval riskeert men zelfs een boete van honderd euro. Forum voor Democratie wil een andere, minder bestraffende aanpak.

Wanneer bij controle blijkt dat het GFT-afval niet goed gescheiden is, ontvangen bewoners een gele kaart aan hun kliko als eerste waarschuwing. De container wordt in dit geval niet geleegd. Bij een tweede overtreding volgt een rode kaart en wordt de kliko wederom niet geleegd.

Lees ook: Strengere controles op GFT-afval: bewoners kunnen boete van honderd euro riskeren

De aanpak van de gemeente leidt tot ergernis bij veel Almeerders. Vooral omdat de containers bij een opstelplaats staan, waardoor er geen zicht meer is op de afvalbak. Inwoners kunnen dan niet voorkomen dat andere mensen verkeerd afval in de kliko gooien.

Neutrale kaart

FvD is van mening dat het dreigen van uitdelen van boetes niet de juiste manier is om met burgers om te gaan. De partij stelt dat er andere methoden zijn om inwoners te stimuleren beter afval te scheiden, zonder hen te straffen. Ze vinden dat Almeerders niet de dupe moeten worden van kostenbesparende maatregelen in het afvalscheidingsproces.

Forum roept het college op om te stoppen met het uitdelen van gele en rode kaarten en het dreigen met boetes. In plaats daarvan pleit de partij voor een neutrale kaart die bewoners informeert over de juiste manier van afval aanbieden. Bij herhaaldelijke fouten zou een afvalcoach kunnen worden ingezet om bewoners te ondersteunen.

De partij stelt voor om deze nieuwe aanpak zes maanden als proef in te stellen en de resultaten daarvan terug te koppelen aan de gemeenteraad.

  1. Marjolein zegt:

    Ook ik heb een gele kaart gehad om dat er een plastic drink zakje in zat, dat was omdat ik de straat had aangeveegd. Nou dat doe ik dus niet meer. Ik laat de troep van de gemeente boom nu gewoon liggen.

  2. Scheiden, voorheen een fan! Maar het is belachelijk geworden.
    Ik kocht zakjes speciaal voor onze gft bak… gezocht naar biologisch afbreekbaar 30 euro.. kreeg er een kaart voor omdat de mooie kiemplantlogo er niet opstond… elke keer gezeik met deze mensen. Afvalcoach hans die gestuurd wordt om uit teleggen waarom mijn (met duidelijke letters) biologisch afbreekbare zakken niet geaccepteerd worden…..hij te beroerd is om aan te bellen…. langsloopt en direct een U-WAS-NIET-THUIS in de brievenbus klettert.. Klaar mee….de restafval dan maar gebruiken….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant