480
Almere

Ilse Ruijters over haar nieuwe thriller ‘Help Me’ en het schrijfproces achter de schermen

Hoe bewijs je je onschuld wanneer alles erop wijst dat jij de moord hebt gepleegd? Deze vraag staat centraal in het nieuwe boek van Ilse Ruijters, Help Me. De thriller, die recent is uitgekomen, neemt de lezer mee in een gekmakend spel waarbij elke keuze leven of dood kan betekenen. Tijdens een interview met Easy FM vertelt ze uitgebreid over haar nieuwe boek.

Ilse is erg enthousiast over de publicatie van haar nieuwste werk. “Ik ben er superblij mee. Ik heb al heel veel mooie reacties gekregen van mensen die het boek vooruit hebben gelezen. Dus daar hoop je natuurlijk op als je aan het schrijven bent,” vertelt Ilse.

Vier jaar geleden kreeg Ilse een beeld in haar hoofd dat nu de basis is voor het boek Help Me. “Een vrouw die staat in een toilet. Achter haar gaat een deur open en er stapt een jong meisje uit. Die maakt oogcontact met de hoofdpersoon en die kijkt haar echt doodsbang aan. En die zegt: ‘Help me.’ En ze moffelt een wc-papiertje in haar hand waar met lippenstift de letters ‘help me’ opgeschreven staan,” legt Ilse uit.

Het schrijfproces verloopt voor elk boek anders, zo blijkt. “Ik kreeg het maar niet voor elkaar om er een verhaal van te maken, tot ik iemand tegenkwam, een dame, die advocaat is met als specialisatie psychiatrisch patiëntenrecht. Toen dacht ik: stel nou dat ik die dame in het toilet juist dat beroep geef.” Ilse is toen snel naar huis gefietst en heeft het verhaal verder uitgewerkt. Negen maanden later was het af.

Spanningsopbouw

Voor Help Me deed Ilse ook uitgebreid onderzoek naar postnatale psychose, een thema dat een rol speelt in haar boek. “Eén van de karakters van het boek heeft zo’n psychose gehad. En ik vond het een heel mooi gegeven dat zo’n mooie, pure wens als een kind krijgen kan leiden tot zoiets rauws en naars in iemands leven. En daar heb ik heel veel research naar gedaan. Het is niet zo’n heel groot deel geworden van mijn boek, maar ik wilde er wel op een juiste manier over schrijven, juist omdat het zo’n kwetsbaar onderwerp is.”

Het boek is geschreven met een sterke focus op spanningsopbouw. “Het begint dus met die scène in het toilet. En vervolgens blijft het gaan als een trein, met cliffhanger op cliffhanger,” vertelt ze. Ilse heeft al van veel mensen gehoord dat als ze eenmaal het boek hadden opgepakt, ze het niet meer weg konden leggen. “Ik hoor ook van mensen: ‘Ik heb het boek in twee dagen uitgelezen. Ik kon niet meer stoppen.’ Daar hoop je als schrijfster op.”

Vruchtbaar

Naast haar thrillers heeft Ilse ook een non-fictieboek geschreven over vruchtbaarheid. Dit boek, Vruchtbaar, schreef ze tijdens haar eigen zwangerschap, na meerdere IVF-pogingen. “Ik krijg nog elke week reacties van mensen die zeggen: ‘Oh, ik heb zoveel steun aan je verhaal. En het geeft me de push om door te gaan. Of misschien ook wel om te stoppen,’ wat best een taboe is tijdens de vruchtbaarheidstrajecten.”

Met zes boeken op haar naam blijft Ilse gefascineerd door het thriller-genre. “Ik vind thrillers echt geweldige boeken om te lezen en ook om te schrijven, omdat er altijd een heel duidelijk verhaal in zit.” Voor de toekomst sluit Ilse niets uit. Ze heeft net een opleiding scenarioschrijven afgerond en zou het leuk vinden om Help Me te verfilmen. “Dat lijkt me heel erg leuk. Eigenlijk lijkt alles me leuk om te schrijven, maar voorlopig nog wel even thrillers,” besluit ze.

Foto: LinkedIn Ilse Ruijters Video: Andy Midside

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant