2170
Almere

Voormalig topzwemster Enith Brigitha over carrière: ‘hé, die lui hebben doping gebruikt’

Voormalig topzwemster en Almeerder Enith Brigitha heeft een indrukwekkende carrière, waarin ze 21 Nederlandse zwemtitels won. Enith staat bekend als de eerste Nederlandse sporter van kleur die Nederland vertegenwoordigde op de Olympische Spelen en een olympische medaille won. Ook heeft ze veel te maken gehad met doping in de zwemsport.

Enith Brigitha begon haar zwemcarrière op jonge leeftijd in Curaçao. “Mijn passie begon eigenlijk, als ik mijn moeder geloof, al vanaf baby. Ik was een paar weken oud, toen ging zij al met mij naar het strand toe,” vertelde ze. Op Curaçao is Enith begonnen met zwemles en zwemtraining.

Na haar verhuizing naar Nederland in 1970, begon ze serieus met topsporttraining. “Toen ik in Nederland kwam toen ging ik echt trainen, want dat was toch wel een heel groot verschil met Curaçao.”

Olympische spelen

Brigitha’s doorbraak kwam tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München, waar ze zes keer de finale haalde. “Ik was 17 jaar en het waren mijn eerste grote spelen. Ik zie het nog zo voor me, kom ik die startruimte binnen… Iedereen gillen en schreeuwen en je aanmoedigen. Dat vond ik wel een hele happening.”

Haar deelname aan de Olympische Spelen van 1976 in Montreal was net zo memorabel. “De prestaties in Montreal voor mij waren natuurlijk super. Ik heb daar natuurlijk de twee bronzen medailles gewonnen. Waar ik super trots op ben.”

Een Voorbeeld voor Anderen

Enith realiseerde zich pas na haar zwemcarrière wat haar prestaties betekenden voor anderen. “In de periode dat ik heb gezwommen, heb ik er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan dat ik iemand van kleur was en dat ik toch anders was dan anderen.” Ze is trots dat ze een inspiratie is geweest voor anderen.

Strijd tegen Doping

In 2017 bracht Enith haar biografie “Zwemmen in de schaduw van doping” uit, waarin ze het heeft over de strijd tegen doping. Ze beschrijft hoe ze tijdens haar carrière nooit wist dat haar Oost-Duitse tegenstanders doping gebruikten.

“Toen de muur van Berlijn viel en toen dus de sportartsen en de atleten naar buiten kwamen en vertelden wat zich allemaal afgespeeld had. Hoe ze zo sterk waren en alles wonnen in die tijd. Toen dacht ik bij mij ineens van hé, die lui hebben doping gebruikt. En dat hebben ze toen ook vertelt.”

Enith, die in haar carrière veel medailles en records behaalde, hoopt dat haar boek bijdraagt aan een breder gesprek over ethiek en integriteit in de sport. “Het feit al dat doping gewoon toch altijd blijft bestaan in de sport… Dat vind ik echt heel erg.”

In het Lumièrepark in Almere staat er een beeld van de zwemster als eerbetoon voor de prestaties die ze heeft gegeven. Het beeld werd in oktober 2022 onthuld door initiatiefnemer Mo Hersi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant