1.5K0
Almere

Het bewaren van de Almeerse geschiedenis in het Stadsarchief Almere

Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt met alle documenten en herinneringen van een stad? Michel Langendijk van het Stadsarchief Almere vertelt wat een stadsarchief is en hoe het bijdraagt aan het bewaren van de geschiedenis van Almere.

“Het Stadsarchief Almere bestaat sinds 2002,” begint Langendijk. “Je moet je voorstellen dat eigenlijk iedere gemeente in Nederland een stadsarchief moet hebben.” Hij legt uit dat het stadsarchief verantwoordelijk is voor het bewaren van alle officiële stukken van de stad.

Niet alleen officiële documenten

“Na 20 jaar worden alle documenten uit een bepaalde periode overgebracht naar een stadsarchief om voor de eeuwigheid te bewaren. Dus dat zijn de bouwvergunningen en de officiële stukken van de stad.”

Maar het archief is niet alleen voor de officiële documenten. “In 2002 is het Stadsarchief Almere door de Raad bekrachtigd als een documentatiecentrum voor de stad,” vervolgt hij. Dit betekent dat ze ook foto’s en archieven mogen bewaren van bijvoorbeeld kerkinstellingen, muziekverenigingen en voetbalverenigingen.

‘Een kluis met een hele dikke deur’

De fysieke veiligheid van de archieven is van groot belang. “We hebben een kluis onder het stadhuis met een hele dikke deur waar alle papieren archieven veilig zijn opgeborgen,” zegt Langendijk. “Daar mogen wij eigenlijk alleen maar in en heel af en toe organiseren we kleine tours met mensen die daar graag een keertje willen komen kijken. Maar officieel is dat een afgesloten ruimte.”

Ook heeft het stadsarchief een digitaal archief. “Tienduizenden documenten en honderdduizenden foto’s die je zelf op de website kan opzoeken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant