Gemeente Almere achterstallig onderhoud openbare ruimte
4.1K18

Gemeente heeft grote achterstanden op onderhoud openbare ruimte

De gemeente Almere heeft een forse achterstand in het beheren en onderhouden van de openbare ruimte. Dit heeft te maken met een gebrek aan budget en goede vakmensen. De begroting voor het onderhouden van de openbare ruimte is vorig jaar besproken. Toen werd duidelijk dat er stapsgewijs meer geld moet worden vrijgemaakt om meer grip te krijgen op het beheren van de openbare ruimte, zoals het rioolstelsel en het verzorgen van het groen in de stad.

Onderhouden van de openbare ruimte

In 2023 is bij de Programmabegroting 2024 besproken dat er in 2032 ruim twee keer zoveel geld nodig is voor het onderhouden van de openbare ruimte. Dit komt door de stijgende inflatie en de groei van de stad. Er is op dit moment echter sprake van achterstallig onderhoud. Deze achterstanden moeten snel worden ingelopen om gevaarlijke situaties te voorkomen. De gemeente heeft alleen veel moeite om goede vakmensen te vinden.

Bovendien is er veel extra geld nodig. Dit geld is nodig voor grootschalig onderhoud van woonwijken en bedrijventerreinen. Op dit moment is er alleen sprake van grootschalig onderhoud in de wijken Regenboogbuurt in Almere Buiten en Muziekwijk in Almere Stad. In de wijk De Hoven in Almere Haven worden er voorbereidingen getroffen voor een grondige inspectie van riolen, stoepen en wegen. Voor het beheer van het rioolstelsel is extra geld nodig, zoals duidelijk werd in het Strategisch Assetmanagementplan.

achterstallig onderhoud openbare ruimte
Achterstand door beperkt budget en gebrek aan mankracht

Door het steeds ouder worden van Almere, is er op veel meer plekken groot onderhoud aan de openbare ruimte nodig. De financiële capaciteit om dit te bewerkstelligen is echter beperkt. Door de huidige begroting is er een beperkt beheerbudget beschikbaar. De kosten voor het dagelijkse onderhoud van de stad zijn flink gestegen. Volgens de gemeente komt dit door de hoge prijsstijgingen van betrokken aannemers.

Ook het vinden van voldoende mankracht is een groot probleem. Door deze twee zaken is er een achterstand in het onderhouden van de openbare ruimte ontstaan. De gemeente is genoodzaakt om kritisch te kijken naar hoe het beheer goedkoper kan. De betrokken bestuurders laten weten dat er alles aan gedaan wordt om goede vakmensen binnen te halen. Er wordt tevens gekeken hoe er extra geld kan worden vrijgemaakt voor dagelijks verzorgend onderhoud.

 1. Ja, als je een mislukking van een floriade even niet meerekent was er waarschijnlijk geld genoeg geweest.
  Maar ja.

 2. De gemeente kan geld en.tijd winnen door efficiënt te werken wn te LEZEN wat burgers schrijven. Ik heb 3 keer een melding over hetzelfde probleem gedaan. Dermate verzakte en scheef liggende tegels op een voetgangerspad. Daarbij heb ik aangegeven dat het raadzaam is het hele pad even langs te rijden zodat ze zelf ook kunnen zien dat het genoemde probleem zich verspreid over het pad voordoet. Immers kun je bij online melding maar 2 foto’s meesturen. Er zijn 4 plekken hersteld (2×2 foto’s) en het is nog niet opgelost! Op de derde melding heb ik nooit meer iets gehoord.
  Lezen is blijkbaar erg moeilijk.

 3. ron reijnders zegt:

  Wat een kromme argumenten. De Stad groeit al 50 jaar en dat was al die tijd prima te voorzien. De stad groeit eerdere minder dan meer op dit moment. Als men alles op tijd had gedaan en de politiek niet telkens na een verkizing had bezuinigd, dan was het werk al uitgevoerd. had je geen financieel tekort gehad en geen vakmensen tekort en een veel minder grote prijsverhoging gehad en had je minder kosten kwijt geweest aan dagelijks onderhoud omdat de wortelopdruk dan eerder was verdwenen.

  NB op de foto zie ik geen wateroverlast (slibafzetting) 😉

 4. Hallo,

  Graag wil ik een reactie geven op de buurtrenovatie die bij ons in de Regenboogbuurt is uitgevoerd. Wat heel jammer is dat er weinig tot totaal niet naar de zogenoemde straatambassadeurs is geluisterd. Had dit meer in samenspraak gegaan was het in bepaalde straten velen malen efficiënter en ook zeer zeker goedkoper gekund. Deze vele bosschages die nu zijn aangebracht zijn opzich mooi maar vergt veel meer onderhoud en is ten kosten van veel parkeerplekken met als gevolg dat er nu auto’s op de stoepen worden geparkeerd. Ook het zogenoemde Hitte plan van de wijk is op bepaalde plekken op een vreemde wijze uitgevoerd.

  Dit is allemaal door de straat ambassadeurs aangegeven maar helaas niets meegedaan. Gemiste kans voor de Gemeente Almere, jammer!

 5. C .van lammeren zegt:

  Het is een Godsschandaal wat Almere met zijn geld heeft gedaan de Floriade Nobelhorst het kasteel alles loopt fout met mensen die geen bestuurlijke vaardigheden hebben, en nog een museum wilde bouwen en nu weer het Floriade terrein terugkopen dat die mensen nog niet onder Curatelen staan is een mirakel, de hele stad is verpauperd tuinen van mensen groeien een halve meter over de rooilijn de kanalen worden niet uitgediept bestrating kapot en schots en scheve bestrating de controle is helemaal weg niemand interresserd het nog brandgangen achter de huisen lijken wel Amazone gebied.TREURIG hoop dat Almere snel onder provinciaal gezag komt…

 6. Stijgende inflatie er groei my ass, gemeente heeft 103 miljoen weggegooid aan de floriade. En nu piepen dat er geen geld is.
  kunnen beter allemaal opstappen, zeer slechte gemeenteraad.

 7. De gemeente Almere heeft gekozen om dit voor een groot deel uit te besteden, dit kost nou eenmaal meer geld, en een commercieel bedrijf is erbij gebaat meerdere keren per jaar terug te komen in tegenstelling tot een gemeentewerker. Dit is naar mijn mening het resultaat van 30 jaar vvd beleid, dezelfde partij die nu wegloopt voor de verantwoordelijkheid.

 8. Ik kan merken dat er achterstand is. In de wijk de marken in almere-haven wachten we inmiddels al bijna 12 jaar op de geplande groot onderhoud. Steeds weer wordt het uitgesteld.

  Ik noem hier de grootste veroorzaker van dit probleem de mislukte Floriade.

  Gemeente neemt je verantwoordelijkheid en leg de rekening nou eens niet neer bij de bewoners van je stad die niet om de Floriade gevraagd hebben,aar pak de veroorzakers eens aan van dit debacle.

  Al met al straten in de wijk de marken zijn verzakt, het groen is bestempeld als wildgroei in de hofjes. Heerlijke bomen en struiken met scherpe doorns en dat was het dan. Weg veilig en kindvriendelijk speelhofje.

  De gemeente wil buurt participatie de bewoner zelf onderhoud het hofje en de straten rond zijn huis, maak het dan eerst eens zo dat dit ook kan gebeuren, maak er niet eerst een woestenij van maar versimpel de hofjes door minder struiken en een minder diepe haag. Of geef de vrijheid aan de bewoners en zeg niet tegen hun dat ze hun gang mogen gaan aangevuld met de woorden dat bij verhuizen alles weer terug gebracht moet worden naar de staat voor het veranderen.

  Uniformiteit in alle hofjes is jullie streven, laat de bewoners juist verscheidenheid brengen. Door het ontstaan van verschillende hofjes met verschillende soorten groen en indeling breng je juist meer leven in de wijk. Kinderen gaan dan meer naar buiten en zullen ook met meer andere kinderen gaan spelen. In het huidig beleid is buitenspelen geen optie te gevaarlijk omdat er te veel kans op verwondingen zijn bij de kinderen als ook daarnaast de schade die de kleding en speelgoed ontstaat.

 9. Er is miljarden naar de floriade gegaan die Almere nodig had om stoepen en rioleringen te bouwen….
  Daar plukken we nu de waardeloze vruchten van: gaten in stoepen en bruggen die vrolijk voortbestaan.

 10. Nicolette zegt:

  Achterstallig onderhoud is een feit. De slechte mentaliteit die er is met betrekking tot de omgang met de openbare ruimte, zoals onder andere het lukraak neerzetten van vuilnis en hondenpoep niet opruimen, is ook een zaak waaraan gewerkt moet worden.

 11. Hans Dijk zegt:

  Zie in het centrum van Almere stad overdag heel veel jongeren lopen en nietsdoen. Voor het bijhouden van achterstallig onderhoud is het niet nodig om Nederlands te spreken. Dit werk doe je namelijk met je handen.

 12. Ik woon nu bijna 40jaar in Almere.In de tijd is er diversen projecten gesneuveld met heel veel gemeenten geld gekost (projecten als Omniworld bij Almere Poort,De Kasteel,de indoor schaatsbaan,de podium in stad,en natuurlijk de Floriade)in totaal meer dan 250 miljoen uitbesteed.Dit is de reden dat ik vertrouw de gemeenteraadsleden niet meer van de VVV,PvdA,CDA,GROENLINKS en PvdD.

 13. Rob cornelis zegt:

  Rob.
  Alleen jammer dat de burger er weer voor opdraait. De gemeente moet gewoon alles in eigen beheer gaan doen met eigen mensen. Uiteindelijk verdien je het weer terug.
  Ik weet waar ik over praat. Heb zelf jaren voor de gemeente gewerkt niet in Almere daar ging het wel goed

 14. Beste stuurlui staan zoals altijd aan de wal, we weten het allemaal zo goed, maar zolang we allemaal manager willen worden, en de mensen die de handen uit de mouwen willen steken, zwaar onderbetaald worden, word dit probleem niet opgelost.

 15. Hoezo geen voldoende budget, alle Almeerders betalen keihard hun belastingen, en trouwens moeten de inwoners nu gaan boeten omdat Floriade Almere een flop is geweest, met onverantwoordelijk steken van miljoenen belastingen gelden? Er is trouwens teveel raadsleden en gemeente raadsleden, moet in gekrompen worden, dit is onnodig betalen van salarissen, welke ten goede zou kunnen komen aan stadsonderhouden van groenvoorzieningen enzo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant