Almere

Burgemeester roept jongeren op om explosies anoniem te tippen

De burgemeester van Almere roept jongeren op om anoniem informatie te delen over explosies in de stad. De politie is op zoek naar tips en meldingen van verdachte signalen. De gemeente hoopt dat jongeren eerder aan de bel trekken als ze vermoeden dat iemand een bom gaat afsteken.

Het aantal explosies in Almere neemt toe. Die vinden vooral bij woningen en bedrijfspanden plaats. “We zien dat steeds meer jongeren betrokken raken bij criminaliteit”, zegt burgemeester Hein van der Loo tijdens het programma ‘Coffee-to-go’. “Dat vind ik heel zorgelijk. Ik wil ook echt iedereen zeggen jongens, doe dit nou niet, want met een explosie of met andere dingen; je verknalt gewoon in je leven, hè.”

Anoniem is anoniem

“Met deze campagne kunnen jongeren het anoniem melden als ze denken of weten dat een van hun vrienden of vriendinnen hiermee bezig is, of andere mensen”, zegt de burgemeester.

Van der Loo benadrukt wat de anonimiteit betekent: “Anoniem betekent dat je gewoon zonder dat je naam bekend is en wordt, je gewoon kan zeggen; ik weet iets en het is niet goed. En ik wil dat de politie dit weet, want er gaat iets fouts gebeuren.”

‘Je schrikt je echt rot’

“Je schrikt je echt rot als je zo’n knal hoort.” Maar dat is volgens de burgemeester precies de bedoeling. “Het heeft toch te maken met dat we met elkaar in de weg zitten en elkaar willen pesten met een simpel woord. Maar eigenlijk gewoon schrik aan willen jagen. Dat is wat mensen doen.”

Naar een verklaring voor de toename van jeugdcriminaliteit, is de burgemeester nog op zoek. “Het is best moeilijk. Het is een wereld waarbij heel makkelijk via social media even gezegd wordt; joh, wil je een klus voor me doen? En ik zeg; doe dat nou niet alsjeblieft, want er staat ook een flinke straf op.”

Anoniem melden kan telefonisch en via meldmisdaadanoniem.nl. Alleen als de anonimiteit van de melder gewaarborgd kan worden, stuurt Meld Misdaad Anoniem de anonieme melding door naar de politie of gemeente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant