6770
Almere

Studenten marcheren voor veteranen: ‘Niet zomaar een tocht’

47 leerlingen van de VeVa-opleiding op het ROC in Almere Buiten deden vrijdag 21 juni mee aan VeVa Marcheert. Het doel van de actie is om de waardering voor veteranen onder een breed en vooral jong publiek te stimuleren als voorbereiding op Wereld Veteranendag. Elk ROC kiest zijn eigen uitdaging, en de studenten in Almere Buiten kozen voor een mars van 20 kilometer.

De mars liep van Almere Buiten naar Almere Haven en weer terug naar Almere Buiten. Onderweg werd nog gestopt bij het monument De Dolfijn in Haven, waar Roel Pilot, oud-militair en coördinator van de VeVa-opleiding, iets vertelde over het monument. Zo herdenkt De Dolfijn allen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

‘Je moet elkaar bezig houden’

De studenten begonnen de tocht om 09:00 bij het ROC. Rond half 2 waren de leerlingen terug. Hier verzamelden ze waarna wethouder Maaike Veeningen een toespraak hield. Zij gaf haar complimenten voor de studenten: “Het is niet zomaar een tocht, maar ook een eerbetoon aan de veteranen.”

Na de toespraak kreeg elke student een munt. Een student gaf aan de tocht zwaarder te hebben ervaren dan verwacht. “De eerste vijftien kilometer ging wel, maar de laatste vijf was zwaar. We moesten ook nog eens 1,23 kilometer extra lopen door een omleiding.” Een andere student vond de tocht minder zwaar. “Het ging wel, je moet elkaar bezig houden en zingen”, zegt hij lachend.

Maaike Veeningen reikt munt uit
De munt
Belangrijk

Veeningen zegt tegen 1Almere dat de gemeente het belangrijk vindt dat de studenten aandacht besteden aan veteranen: “Ik denk dat het heel belangrijk is om stil te staan bij de mensen die onze veiligheid borgen. Dat gebeurt nu door leerlingen die later ook weer gaan zorgen voor een veilig land.”

“Het is heel mooi dat de studenten er hierdoor bij stilstaan, of nou ja, lopen”, zegt de wethouder. Veeningen hoopt dat mensen hierdoor ook beseffen dat veiligheid niet vanzelfsprekend is.

Voor vetarenen

Oud-marinier Richard Damen vindt deze actie goed voor de aandacht voor zowel ‘oudere’ veteranen als voor de nieuwe veteranen (huidige VeVa-studenten): “Het is toch de toekomst die hier rondloopt, en het is goed om daar aandacht aan te besteden. Zeker nu er weer voor het eerst oorlog in Europa is.”

Damen is dan ook trots op de studenten die hebben meegelopen. “Het is mooi dat ze dit doen en bezig zijn met het goede doel, maar ook dat zij deze opleiding volgen.”

Deze actie is een initiatief van Hulp voor Helden. De leerlingen hebben hier ook geld voor opgehaald door middel van sponsoren en donaties. Hulp voor Helden zet zich in voor veteranen met hulp, bijvoorbeeld een veteraan met PTSS of een hulphond.

VeVa studenten zijn jonge mannen en vrouwen die zich oriënteren op een militaire opleiding en die leren hoe zij de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. Het zijn ook jongeren die erover nadenken om in de toekomst te vertrekken richting missiegebieden in binnen- en buitenland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant