5610
Almere Haven

Allereerste Almeerder Wim Leeman (1930-2024) was een pionier in hart en nieren: dit was zijn leven

Wim Leeman, de eerste bewoner van Almere, kwam in 1975 in Almere Haven wonen toen de eerste palen net geslagen waren en de grond nog zompig en nat was. Als voormalig politieagent van de stad heeft hij een onuitwisbare indruk achtergelaten op de geschiedenis van de stad. Hij overleed op 24 mei 2024 op 94-jarige leeftijd.

Op 1 december 1975 kreeg Wim Leeman als eerste Almeerder de sleutel van zijn houten stacaravan op het Bivak in Almere Haven. Samen met zeven andere pioniers woonde hij op dit kampje, terwijl ze aan de slag gingen met de opbouw van de nieuwe stad. Leeman woonde op nummer 2.

Uitreiking van de sleutel door Will Otto aan Wim Leeman

Tijdens de bouw van Almere Haven, de eerste wijk van de stad, werkte Leeman als opperwachtmeester. Almere was destijds niets meer dan een woestenij met veel bouwterreinen. Leeman had de taak om de boel in de gaten te houden en jacht- en visaktes controleren. Een jaar nadat hij op het kampje (foto onder) woonde, kregen de eerste honderd bewoners de sleutels van de eerste huizen van Almere. 

Bivak 2
Het Bivak
‘Moddergat’

Leeman ontpopte zich als een betrokken en sociaal persoon binnen de kleine gemeenschap die Haven destijds rijk was. Onder de eerste bewoners waren een tweetal Brabantse gezinnen. Om deze reden richtte de politieagent de eerste carnavalsvereniging van de stad op. Tijdens carnaval werd Almere gekscherend omgedoopt tot ‘Moddergat’. Wim Leeman hield van het sociale leven, naast politieagent was hij ook de eerste Sinterklaas van Almere.

Verhuizing en vervroegd pensioen

Geboren in Utrecht in 1930, werkte Leeman vanaf 1958 bij de Rijkspolitie. Hoewel hij in Utrecht is geboren, woonde en werkte hij tot 1975 bij de politie in Lelystad. In 1975 betrok hij een tijdelijke woning aan het Bivak in Almere Haven. Hij werkte er tot 1978, tot het nieuwe Almere onder de gemeentelijke politie kwam te staan. Toen hij hoorde dat hij weer patrouilles moest gaan doen in Lelystad, besloot hij om te vertrekken. 

Hij verhuisde naar Middelburg, waar hij tot aan zijn vroegpensioen in 1988 bleef werken. Vervolgens heeft hij nog samen met zijn partner jarenlang in Drenthe gewoond, om daarna in 2004 terug te keren naar Almere.

Eerste bewoner Almere Wim Leeman
Wim Leeman
Herinneringen aan de Pionierstijd

Leeman koesterde de herinneringen aan de begintijd van Almere. Zijn toilet hing vol met foto’s en krantenknipsels uit deze periode. Wim Leeman overleed op 24 mei 2024 op 94 jarige leeftijd in Almere, de stad waar hij veel dierbare herinneringen aan had. Lees hier alles over de allereerste Almeerder.


Foto’s: Stadsarchief Almere

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant